Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Prvo viško upravo je lansiralo božićni Imperial brown ale. Raskošan je i baršunast

visko-brown-ale

Tradicija proizvodnje zimskih, božićnih piva zaslužna je za nastanak nekih od najuspješnijih pivskih brandova. Chimay Bleu, recimo, prvi je put proizveden četrdesetih godina prošlog stoljeća baš kao božićno pivo. Božićna piva danas nepostojeće američke pivovare Pete Brewing Company, koja se proslavila baš brown aleom Pete’s Wicked Ale, imala su kultni status na početku trenda craft piva. Čak ni božićna piva Zagrebačke pivovare nisu uvijek zasluživala potpuno ignoriranje.

Prvo viško proizvelo je svoje božićno pivo u žanru Imperial brown alea. Brown ale stari je engleski stil niskoalkoholnih piva u kojima nema puno hmelja. Karakterističan primjer masovnog brown alea je Newcastle. Američki brown ale načelno je mnogo gorči. Među pivovarama koje su dobro poznate u Hrvatskoj proizvode ga Sierra Nevada, Brooklyn i Samuel Adams. Viški Imperial brown ale prirodno ima nešto više   alkohola(sedam posto), i jako je moćan i raskošan. Njegova je tekstura neodoljivo baršunasta, dok se okusi i arome protežu od engleskog božićnog pudinga (puno suhog voća), preko laganih nijansi čokolade, karamela, pa sve do lako prepoznatljivog aftertastea po kavi, što nas je asociralo na Guinness.

 

Stigao je Imperial Brown Ale! Pravo zimsko pivo, moćno, duboke bakrene boje sa 7% alkohola. Karalmela, čokolada, fritule, suho voće… sve je tu. I naravno, Božić, najdraži, smijeh i veselje.

Gepostet von Prvo viško pivo am Dienstag, 6. Dezember 2016

 Imperial brown dizajniran je za gastronomiju kao i većina drugih Viških piva. Tu sada možemo krenuti u dva smjera.  Jedan vodi prema ne odveć slatkim desertima poput makovnjače, kolača od kestena i crnih čokoladnih pita i torti, ili pak prema klasičnim mesnim jelima s gustim umacima i slatkastim elementima – pašticadu i divljač s brusnicama ili nekim drugim voćem.  Mi smo ga sinoć kušali uz cigaru srednje tamnog wrappera, uz koju je išao začuđujuće dobro. Prvo viško u samo je pola godine na tržište pustilo šest piva, što je više nego pohvalno. Nadamo se da će se proizvodnja uskoro zaista preseliti na Vis, i da će pivo zadržati sadašnju razinu kvalitete.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.