Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Pod zidom imaju novu vinsku kartu, jednu od najboljih koje smo vidjeli u zagrebačkim bistroima

pod-zidom-vinska-lista

Ugodnu soareju u zagrebačkom bistrou Pod zidom u istoimenoj ulici ispod Dolca, počeli smo Batičevom malvazijom, istom onom koju smo prije tri tjedna pili u veličanstvenom slovenskom restoranu Hiša Franko.
Ova intenzivno aromatična vipavska malvazija samo je jedno do čak pet Batičevih vina koja se nalaze na novoj vinskoj listi sve popularnijeg zagrebačkog bistroa. Mislimo da Ivan Batič ni u vrijeme romantičnih hrvatsko-slovenskih odnosa nije ni u jednom zagrebačkom restoranu bio zastupljen s toliko etiketa. Što, zapravo, govori da Pod zidom na pati od političkih predrasuda i to je jako simaptično.

Na novoj se njihovoj listi od slovenskih vinara nalaze još Edi Simčič, Krapež i Štekar, čiji smo zaista vrlo dobar posve suhi pjenušac Emma kušali predkraj večeri. Nova vinska lista Pod zidom, za koju je odgovoran vlasnik Borna Janeš, eklektična je i inteligentna. Janeš se potrudio skupiti po nekoliko, ali ne previše vina od svih najpopularnijih i najvažnijih hrvatskih sorti. Nedostaje mu jedino babić, koji je zastupljen tek kroz Kontru, Gracinov i Kiridžijin cuvee babića i plavca. Tome je dodao nekoliko vrijednih kurioziteta poput Benmosche Dingača i Zinfandela, pa nekoliko klasika poput Stagnuma, te ponešto glavnih protagonista narančastih vina kao što su Gravner, Radikon i Prinčič.

pod-zidom

Skoro sva vina s karte koja sadrži stotinjak etiketa, prilično su prijateljska prema hrani, a 37 ih se toči na čaše, uključujući izvrsni Graham’sov 20 godišnji Tawny Port, i Benevenutijevu Coronu Grande. Cijene skupljih vina relativno su niske: Gravnerov Breg, koji u vinotekama košta oko 400 kuna, Pod zidom se prodaje za 565 kuna.
Među svega nekoliko zamjerki spada izostanak pojedinih izvrsnih hrvatskih vina koja su se ove godine pojavila na tržištu, poput Claijev Brombonera iz 2013., Toljeva Dingača iz 2011. i Tomčeva Rizlinga iz 2015.te pogrešan odnos prema roseima. Ne drže, naime ni jedan rose jeftiniji od 200 kuna, dok bi rose naprosto morao biti i populističko vino koje se za mali novac toči na čaše.

Također je sporno ima li smisla držati desetak pjenuašca, a nijedan šampanjac, pa čak ni prosecco premda se u Hrvatskoj sada već mogu nabaviti viskokvalitetna vina ovog najbrže rastućeg žanra pjenušaca na svijetu. Mi bismo, osobno, ovoj karti dodali još Damjana Podveršiča kao nama najdražeg gravnerijanca. No, ove su zamjerke više filozofske naravi, Nova vinska lista Borne Janeša zaista je vrlo, vrlo dobra i funkcionlna, te podiže opći dojam o ovom uspješnom rastućem projektu, koji je odnedavno pod svoje uzeo i popularni Pizza Duck u Teslinoj (gdje će se, razumljivo, u skladu s karakterom tog lokala voditi sasvim drukčija vinska politika). Ne treba ni reći da je Pod Zidom, na čijem aktualnom meniju briljira srčani i slasni goveđi rep, sinoć bio rasprodan do zadnje šank stolice.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.