Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Solidan vinski početak zagrebačko-riječkog marketingaša

agris-g

Boris Lešić vlasnik je uspješne zagrebačko riječke marketinške  agencije Conex i jedan u nizu naših poslovnih ljudi koji su se okrenuli vinarstvu. Trend jr prije desetak godina započeo odvjetnik Miro Plišo, pokrenuvši proizvodnju vrhunskog vina i ulja na istarskoj stanciji Meneghetti koja se, usput govoreći, ove godine pretvorila u ozbiljan hotel s 25 soba.

Lešić je, pak, jedan od prvih hrvatskih vinara čija je vinarija na asfaltu, stotine kilometara odvojena od vinograda On, naime, vinificira svoju malvaziju u jednom  manjem pogonu u Rakitju kraj Zagreba. Grožđe, pak, dolazi s glasovitog položaja Santa Lucija u Istri. Prva Lešićeva malvazija pod imenom Agris, iz odlične lanjske berbe, odmah je osvojila srebrnu medalju na ovogodišnjoj Vinistri, te je ušla na vinske karte prestižnih restorana poput Plavog podruma.

 agris-id

Riječ je o vinu prilično jakog tijela za 13 posto alkohola, dobre svježine, čistih, sortnih mirisa od cvijeta bagrema do marelica i bijelih bresaka, ponešto mineralnosti ali i pomalo zamućenog okusa, zbog možda preduge maceracije. Agris u ustima, uz voćne i vinske elemente, pokazuje i sasvim blagi osjećaj zagorenosti koji, srećom, ne dominira vinom i bitno me narušava ukupni dojam. Boris Lešić  ozbiljan je čovjek i strastveni  poznanatelj vina, što znači da u narednim dobrim berbama kao što je bila  2016. možemo očekivati bolje Agrise. Agris je i sada, s preporučenom cijenom od 56 kuna, vrlo dobra vrijednost za novac.

Gastronomska preporuka Kao i druge punije,a ipak svježe malvazije, i Agris prirodno ide uz tjestenine s raznim svijetlim umacima, uz pečenu bijelu ribu, kozice kao i uz pečenu piletinu. Bilo bi ga zanimljivo kušati sa sushijem posebno nigirijima s tunom, lososom i hamachijem.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.