Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Radionica Romanee Contija zvijezda je ovogodišnjeg Festivala vina i kulinarstva u zagrebačkoj Esplanadi

romanee-conti

U petak i subotu, 25.i 26.studenog, u zagrebačkom hotelu Esplanade održat će se jedanaesti po redu Vinocom, Festival vina i kulinarstva. Vinocom je produkt prilično nevjerojatnog entuzijazma profesora Ivana Dropuljića, matematičara i vinskog fanatika koji svake godine uoči Adventa u Esplanadu dovede stotine izlagača i tisuće posjetitelja. Vinocom je vjerojatno najposjećenija manisfestacija koja se uopće održava u Esplanadi. Zaista je rijetko vidjeti da se toliko ljudi gura oko vina, i da skoro svi odlaze dobro raspoloženi.

Osim izlagačkog dijela i privlačenja masovne publike, Vinocom je važani radi katkad uistinu impresivnih majstorskih radionica. Prije nekoliko godina održan je vrlo uspješan masterclass vodeće šampanjske kuće Krug. Ove bi godina apsolutna zvijezda Vinocoma trebala biti klasična burgundska vinarija Romanee Conti, već dugo vremena jedno od tri ili četiri najprestižnija imena u cijelom svijetu vina, čije su buteljke zbog iznimno visokik cijena nedostupne golemoj većini potrošača.

Kušanje Contijevih La Tachea, Richebourga i Grands Eschezauxa iz 2000. i 2001. najavljeno je za petak 25. studenog, dok bi se u subotu trebala održati radionica Chateau Margauxa, s vertikalom od 2008. do 2012. koja, dakle, uključuje i dvije izvrsne berbe 2009. i 2010.

Od ostalih događaja na ovogodinjem Vinocomu, posebno valja istaknuti Nova vina s juga, uglednog sommeliera Siniše Lasana. Na radionicama načelno može sudjelovati deset do petnaest kušača. Vinocom je svakako jedan od najzabavnijih ali istodobno i prilično korisnih hedonističkih događaja u predblagdanskom Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.