Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ministar Marić ili je zlonamjeran ili nema pojma o tome što radi

maric

Ministarstvo financija danas je oštrim tonom napalo hrvatske ugostitelje, koji zahtijevaju da Vlada odustane od udvostručenja PDV-a za restoransku industriju. Argumenti koje je ministar Marić iskoristio u svom priopćenju, pokazuju da taj čovjek zaista ne razumije baš ništa o restoranskoj industriji (ili je naprosto zlonamjeran, o čemu ne bismo željeli spekulirati).  

Dva su glavna Marićeva argumenta da velik broj ugostitelja ionako nema promet veći od tri milijuna kuna, pa će im drastično pasti porez na dobit, te da se promet koji ne potpada pod PDV diže s 200 na 300 tisuća kuna.
Iz ovih je argumenata sasvim razvidno kako gospodin Marić (a i gospodin Plenković) zamišljaju hrvatsku restoransku industriju.   Oni misle da je riječ o stotinama malih idiličnih lokala koji lože roštilj, spremaju sendviče ili peku kolače u štednjaku naslijeđenom od prabake. Moderna restoranska industrija zapošljava vrlo mnogo ljudi (u Hrvatskoj nešto manje od sto tisuća), posluje s tehnički vrlo modernom opremom, i nastoji zadovoljavati složene zahtjeve svojih klijenata, od kojih su mnogi stranci. A od stranaca živi hrvatska platna bilanca.’  

Proglašavati hrvatsku restoransku industriju svijetom malih obrta, potpuno je jednako kao proglašavati hrvatsku maloprodaju svijetom susjedskih trgovina, a ne velikih supermarketa, poput onih u vlasništvu tvrtke za koju je gospodin Marić radio prije ulaska u Vladu. Takvim podcjenjivanjem restoranske industrije hrvatska Vlada izravno ugrožava cjelokupnu turističku industriju, koja ne može biti uspješna bez barem pristojnih restorana. Zdravko Marić, međutim, očigledno misli da bi turiste trebalo hraniti burgerima, pizzama, salatama i burecima: jedino se ti  žanrovi uklapaju u njegovu viziju hrvatske gastronomije.

Foto/YouTube

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.