Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Propali talijanski restorater i finski chef oteli su vlasnicu kanskog Grand Hotela Jacqueline Veyrac

grand-hotel

Čini se da je Francuska nepresušan izvor drama iz A lige gastronomske crne kronike. U Nici je u prošli ponedjeljak usred dana iz svoje vile oteta Jacqueline Veyrac (76) pripadnica bogate obitelji hotelijera i vlasnica slavnog kanskog Grand Hotela, art deco palače na Croisetti. Otmicu su organizirala i izvela četvorica likova neočekivanih u ovakvim pričama: propali talijanski restorater, finski chef iz Michelinova restorana, jedan paparazzo i bivši pripadnik britanskih specijalaca.

Giuseppe S. – propali talijanski restorate

Torineze Giuseppe Serena, prema policijskom izvoru koji citira AFP, otmicu je organizirao iz osvete. On je od 2007. do 2009. uzeo u najam restoran La Réserve u Nici, vlasništvo obitelji Veyrac. Kako mu restoran nije uspio, a Veyracovi su ga pritiskali s najamninom i u roku od dvije godine tvrtka koju je osnovao s finskim partnerom bankrotirala je a Serena tužio Veyracove tražeći milijun funti odštete za propali posao. Proces je još otvoren. Gospođu Veyrac planirao je oteti radi velike otkupnine kojom bi namirio gubitak na poslu s restoranom, jer je nju i njezinu obitelj smatrao odgovornima za svoj neuspjeh

Jouni T. – finski chef, miljenik francuskih medija

jouni

Chef Jouni Törmänen u otmici je vjerojatno imao ulogu čuvara otete gospođe Veyrac, ali policija kaže da se detalji o tome tek trebaju utvrditi Jouni je u Francuskoj postao poznat kao chef restorana L’Atelier du goût kojemu je 2006. donio jednu Michelinovu zvjezdicu i postao miljenik medija. Napustio je L’Atelier nakon što je sreo Giuseppea S. i s njim se upustio u avanturu s restoranom La Réserve pa i on ima potencijalni motiv za otmicu. Kad je restoran propao, njih su se dvojica rastala ali su se nastavili viđati. 

Luc G. Tintin – paparazzo

Bivši fotoreporter Luc G. zvani Tintin imao je operativnu ulogu u otmici. Sumnja se da je upravo on postavio odašiljače na vozilo gospođe Veyarc kako bi je mogli pratiti. Lokalni list Nice Matin tvrdi da je 2005. osuđen na četiri mjeseca zatvora  uvjetno i 3000 eura kazne jer je 1996. ukrao privatne fotografije princeze Karoline od Monaka. 

Britanski specijalac

Bivši pripadnik SAS-koji je nakon ranjavanja u Afganistanu postao policajac a zatim privatni detektiv, nije sudjelovao u samoj otmici, tvrdi televizija M6. Moguće je da se trebao uključiti kasnije, ali njegovu ulogu policija tek treba rasvijetliti. Zasad mu prijeti kazna za neprijavljivanje zločina i uskraćivanje pomoći ugroženoj osobi. Taj bivši specijalac je živio na ulici, u šatoru na Promenade des Anglais, Luc i Giuseppe su ga poznavali od ranije i vjerojatno ga angažirali da prati kretanje gospođe Veyrac, tvrdi izvor upućen u istragu. Obitelj 

Dva dana nakon otmice policija dobila poziv iz rezidencijalne četvrti na obroncima iznad Nice. Jedan stanar posumnjao je da bijeli kombi parkiran u njegovoj ulici ima krivotvorene tablice. Obitelj Veyrac do tada nije bila dobila zahtjev za otkupninu. Policija je pronašla kombi i unutra Jacqueline Veyrac, koja je vezana ležala 48 sati na podu vozila. Nakon što su je oslobodili i uhitili četvoricu otmičara, do subote je uhićeno još devet osumnjičenih.

veyrac

Jacqueline Veyrac s prijateljem

Svi za koje se utvrdi opravdana sumnja za umiješanost u otmicu do nedjelje moraju biti izvedeni pred istražnog suca. Policija je kasnije našla i poruku u kojoj se za puštanje gospođe Veyrac traži nekoliko milijuna eura. Jacqueline Veyrac već je bila je meta propale otmice prije tri godine. Kako je prije samo nekoliko tjedana u Parizu brutalno napadnuta i opljačkana Kim Kardashian, francuski mediji nagađaju da su kriminalne bande počele ciljati bogate žrtve, posebno na Azurnoj obali koja je godinama privlači kriminalce. Pink Panteri tamo sustavno pljačkaju draguljarnice. Uhićenjima u Nici isključen je drugi krak istrage, otvoren zbog sumnje da je  Jacqueline Veyrac bila oteta zbog obiteljskog spora oko podjele novca od prodaje Grand Hotela u Cannesu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.