Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Titolo Elene Fucci iz 2014. gigantsko je i impresivno crno vino

titolo-elena-fucci

Ian D’Agata, jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za talijanska vina, sortu aglianico smatra najvažnijim talijanskim crnim grožđem uz nebbiolo i sangiovese koji su, kako znamo, odgovorni za barolo, barbaresco, brunello , chianti i dio supertoskanaca. Aglianico nije stekao međunarodnu reputaciju ravnu nebbiolu i sangioveseu iz čitavog niza razloga: od činjenice da se uglavnom uzgaja na jugu Italije gdje se vinarstvo još ne može uspoređivati s razinom vinske industrije u Pijemontu ili Toskani, do čestih pogrešnih identifikacija sorte. Ime aglianico desetljećima se stavljalo na boce koje nisu imale nikakve veze s pravim aglianicom.

Elena Fucci relativno je mlada vinarija, utemeljena 2000. godine na obiteljskom imanju gospođe Fucci u Basilicati. Elena Fucci proizvodi samo jedno vino, Titolo, od aglianicova biotipa Vulture. Sa sedam hektara vinograda dolazi oko 25 tisuća boca godišnje. Niti jedna Titolova berba kod Parkera nije dobila manje od 90 bodova, a 2004.ocijenjena je s čak 97 (2008. s 96, a 2000. s 95). Kako se ne bi zaključilo da se Titolo vinificira po Parkerovim standardima, valja naglasiti da je to vino za baš svaku berbu dobilo i nagradu Tre Bicchieri najvažnijeg talijanskog vodiča Gambero Rosso. Samo oko 2 posto vina što ih Gambero Rosso godišnje ocjenjuje, uspijeva se izboriti za oznaku Tre Bicchieri.

titolo

Kakvo je, dakle, jedno od slavnijih južnotalijanskih vina, koje zahvaljujući Dobrim vinima upravo doživljava hrvatsku premijeru (Titolo će se moći kušati na večeri u wine baru Dobra vina 2.studenog)? Prije svega, jako mlado. Titolo iz 2014. godine još je u bebi fazi, ali posjeduje golemi potencijal odležavanja. Radi se o minimalno četvrt stoljeća.

Nadalje, ono je naprosto gigantsko. Titolo iz 2014. prepun je voća, tanina, novog hrasta ali i kiselina koje mu daju poželjnu svježinu. Titolo je jedno od onih vina čiji prvi miris pamtite mjesecima, jer je toliko intenzivan da imate osjećaj kao da ste nosom udarili u gustu i masivnu zavjesu vrlo snažnih aroma. Titolov bouquet uključuje puno primarnog crvenog i crnog voća, biljne elemente koji neobično podsjećaju na vrhunski Chatenaeuf du Pape, crne masline, pečene smokve, čokoladu i dim barriquea. Na okus je zasad prije svega voćno, opet strahovito intenzivno te uokvireno izraženom kiselinom. Titolo je veliko, originalno, uistinu jedinstveno vino koje je značajno obogatilo naše vinsko tržište.

Gastronomska preporuka U sadašnjoj fazi, ovo je vino idealno za pečenu janjetinu i pečenu govedinu. No, s vremenom, kako će postajati zrelije i kompleksnije, trebalo bi se dobro slagati s visokom kuhinjom i sa sastojcima poput bijelih tartufa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.