Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

5 najpodcjenjenijih, a jako dobrih namirnica na našim tržnicama i u trgovinama

dagnje

Ovo je, zapravo, mala sugestija za shopping vikendom, ali i za svakodnevno kuhanje. Poanta je jednostavna: možete pripremiti doista odlično, i kulinarski i nutricionsitički vrijedno jelo za razmjeno mali novac, budući da su neki od boljih sastojaka koji se prodaju na hrvatskim tržnicama i u supermarketima zapravo relativno do smiješno jeftini. Evo, dakle, top liste podcijenjene dobre hrane.

1. Dagnje – 15 do 25 kuna kilogram

dagnje

Dagnje svakako spadaju među najfinije jadranske školjke. Dagnje se desetljećima nalaze na jelovnicima ribljih restorana, te su masovno dostupne u ribarnicama i ponekim supermarketima. Dagnje prirodno asociraju na buzaru, jedan do tradicionalnih, kanoniziranih naših recepata za pripremu školjkaša i rakova, premda se s njima može raditi milijun drugih stvari: od čistog roštilja, preko raznih juha i tjestenina,  salata, rižota, paella,  sve do pizze. Dagnje su naposljetku smiješno jeftine. Vrećica od dva kilograma živih dagnji nahranit će četveročlanu obitelj zamamno ukusnim proteinima. Pokušajte ih za promjenu samo otvoriti u pećnici, pa ih nakapajte s malo dobrog ulja i limuna. Potreban vam je još jedino jako dobar kruh.

2. Lungić – 55 do 70 kuna kilogram

lungic

Zbog pritiska europskog tržišta, svinjetina je u Hrvatskoj smiješno jeftina, pa je tako i najcjenjeniji komad svinjetine, čisti file , nerazmjerno jeftin u usporedbi s nekim drugim fileima. Okej, svinejtina koju možete kupiti u suepermarketima i većini mesnica uglavnom nije najviše kvalitete, ali su lungići svejedno relativno dobri a katkad i odlični. Lungić nije masan (što mu mnogi zamjeraju), i nije kaloričan: sadrži oko 140 kalorija na deset dekagrama mesa. Upravo je esencijalno da lungić ne prepepečete: on mora ostati ružičast u sredini. Lungić je u svakom slučaju najvredniji  komad čistog mesa koji se može kupiti za relativno mali novac, a koji će vama i vašoj obitelji osigurati raskošan zasitan i zdrav ručak.

3. Teleći kotleti – 60 do 70 kuna kilogram

kotlet

Pakovanja od tri ili četiri teleća kotleta – uglavnom se radi o rezovima iz slabine – u supermarketima prodaju se za tridesetak kuna. Za dva paketa, dakle šezdeset kuna, dobit ćete obilan nedjeljni ručak. Kao i u slučaju lungića, ni ovdje se često ne radi o mesu najviše kvalitete ni domaćeg porijekla (premda neki supermarketi, kao i niz manjih mesnica , uredno prodaju domaće meso), ali i takvi teleći kotleti načelno su sasvim dobri. Da ne govorimo kako imaju neusporedivo više okusa od trideset posto skupljeg telećeg buta. Osim što ni kotlete ne smijete prepeći, kratko ih pečete na najjačoj vatri  baš kao steakove, morate ih prije termičke obrade očistiti od vezivnog tkiva, a osobito od vanjske opne.

4. Jablanovače – 20 kuna za 250 grama

jablanovace

Jablanovače su gljive pet puta ukusnije i aromatičnije od šampinjona ili bukovača, a u posljednje su vrijeme masovno dostupne u nekim lancima supermarketa. Osim što ih možete samo ispeći na maslacu i maslinovu ulju pa tako servirati uz meso, ili od njih pripremiti slasni rižoto, jedno pakovanje jablanovača više je nego dovoljno za klasični  francuski kremasti umak od gljiva, koji će se sjajno složiti s lungićem ili telećim kotletima.

5. Svježi feferoni – 1 kuna za komad

feferoni

Danas srećom svi vole čili, na čemu zasluženo profitiraju specijalizirane trgovine sa začinima i proizvođači ljutih umaka. Međutim, još barem petnaestak dana na tržnicama bit će dostupni svježi feferoni: na Kvatriću svježi se ljuti feferoni prodaju za kunu komad . S obzirom na to da su pojedine vrste zaista prilično ljute, za desetak kuna nabavit ćete dovoljno žive , ultraaromatične ljutine za iduća dva tjedna, kojom možete podignuti i razveseliti najdosadnije jelo na svijetu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.