Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bouche iz 2004. je vjerojatno jedini vintage šampanjac u Hrvatskoj koji košta manje od 40 eura

bouche-g

Šećete li Reimsom, glavnim gradom Champagne, teško ćete izbjeći izloge specijaliziranih vinoteka u kojima se međunarodno nepoznati brandovi šampanjaca nude za 12 do 15 eura: neki od tih šampanjaca zapravo su jako dobri do odlični. U Hrvatsku, nažalost, jeftini šampanjci uglavnom ne dolaze. Važnije iznimke predstavljaju tek izvrsni Louis Barthelemy iz Vivatova uvoznog programa te Henri Mandois, što ga je prije dosta godina prodavao Vrutak.

Drugi jeftini šampanjci mogu se povremeno nabaviti u velikim samoposluživanjima poput Spara, ali tu je uglavnom riječ o anonimnim brandovima sumnjive kvalitete, koji se proizvode isključivo za lance supermarketa.

bouche-id

Doba vina lani su počela uvoziti šampanjce obiteljske vinarije Bouché Pere et Fils iz Pierrya, mjesta blizu slavnog Epernaya, gdje se nalaze podrumi Dom Perignona. Osobito nas je privukaovintage iz 2004. godine, koji se sastoji od 50 posto chardonanya i 50 posto crnog pinota, i koji je šest godina ležao na kvascima. Radi se o vinu snažne, sjajne strukture, naglašene kiseline, srednje velikog tijela te čistih  aroma po bademima, jabukama i svježe pečenom kruhu. Vintage Bouché jučer se pokazao perfektnim uz slastan sushi s jeguljom i rolice od pržene rakovice, u zagrebačkom restoranu Asia T House.

Bouchéov vintage vjerojatno je najjeftinjii šampanjac s oznakom berbe koji se može kupiti u Hrvatskoj. U Dobrim vinima ovaj dvanaestogodišnjak košta točno 269 kuna, što je manje od cijene većine non vintage šampanjaca na našem tržištu. Radi se zaista  o izvanrednoj vrijednosti za novac.

Gastropreporuka Osim uz jegulje i soft shell crab, ovaj prilično moćni, robusni šampanjac s naglašenom kiselinom mogao bi  se dobro složiti s pilećim curryem, raznim tandoorijima i byrjanijima: kad je, pak, riječ o europskom kuhanju, napamet nam pada rižoto od vrganja ili lisičarki. Kamenice se, naravno, podrazumijevaju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.