Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Toar 2012. Srčano talijansko vino s oseletom, ultrarijetkim starim grožđem

toar-g

Oseleta je toliko rijetka vrsta vinskog grožđa da je, primjerice, Jancis Robinson ne spominje u svom dugom popisu crnih sorti koji, recimo, obuhvaća i kadarku.  Oseleta se smatrala gotovo izumrlom, dok je današnji predsjednik velike sjevernotalijanske vinarije Masi Sandro Boscaini, prije tridesetak godina nije otkrio kod jednog malog proizvođača. Onda je Masi godinama testirao oseletu, da bi je napokon zasadio na nekih 18 hektara. Prema Boscainiju, glavna oseletina vrijednost jest što to grožđe značajno pojačava strukturu vina.

Pa se tako oseleta našla i u Masijevoj kupaži Toar, koja je ime dobila po vulkanskom tlu na kojem oseleta raste. Oseleta, naravno, čini samo manji dio Toarova cuveea. Najveći je postotak rezerviran za corvinu i rondinellu, klasične sorte iz Valpolicelle, no o važnosti oselete svjedoči činjenica da je vinificirana zasebno. Toar je Masijeva kupaža iz 90-tih godina, koja je nedavno rebrendirana i sada se želi etablirati u višem srednjem rangu sjevernotalijanskih crnih vina.

toar

Toar je prije svega iznimno srčano vino. Ono pršti energijom, posjeduje dosta uočljivu  taninsku strukturu i razmjerno veliko tijelo za diskretnih 13 posto alkohola te je, naravno, kao i sve valpolicelle prepuno aroma i okusa tamnog voća koje se miješaju s laganim nijansama čokolade, što pomalo asocira na amarone. Drugo, Toar je jako čisto i precizno vino. Bez ijedne pogreške u vinifikaciji, bez ijednog vidljivijeg ruba i s razmjerno mnogo svježine. Cijelu buteljku popili smo relativno brzo, a nismo osjetili onu karakterističnu težinu u ustima koja se često javlja poslije raznih tipova većih crnih vina, od plavca do caberneta i njegovih cuveea. Toar je lijepo, prilično supstancijalno i drukčije vino, koje se dobro prilagođava raznim vrstama hrane.

Gastropreporuka Toar smo prvo kušali s kulenom i parmezanom, gdje su do izražaja došle njegova svježina i struktura. Iz drugog pokušaja probali smo ga s klasičnim biftekom, s kojim se također vrlo dobro složio. Roštilj i plava riba se podrazumijevaju. Naposljetku, popili smo gutljaj ili dva s crnom 70-postotnom čokoladom, kojoj smo dodali dva-tri zrna havajske soli. Čokolada je vinu dala dodatnu svježinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.