Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Je li ovo najbolja vrijednost za novac među svim vinima u hrvatskim supermarketima?

traminac

U petak poslijepodne, u velikoj Billi u Heinzelovoj ulici u Zagrebu, naletjeli smo na akcijsku prodaju Traminca Iločkih podruma. Traminac iz bazične linije iločkih buteljki koji normalno košta četrdesetak kuna, sada se prodaje za samo 27 kuna. Radi se o zaista nevjerojatno povoljnoj cijeni, budući da je Traminac iz 2015. gotovo izvrsno vino.

On miriše baš školski, po uvelim ružama, ličiju i mangu, srednjeg je tijela, slasnog okusa, s puno svježine, ali i s dugim medeno-voćnim afertasteom, i sasvim malim dodirom gorčine karakrakterističnim za vrhunske suhe tramince (premda ovaj traminac i formalno i brendiranjem spada u kategoriju kvalitetnih, a ne vrhunskih vina).

Zaista se ne možemo sjetiti kad smo posljednji put na vino od 27 kuna potrošili toliko komplimenata, pa stoga možemo slobodno konstatirati da se radi o vjerojatno najboljoj vrijednosti za novac koja se može dobiti u hrvatskim supermarketima. Budući da je riječ o suhom vinu, ovaj se traminac može slobodno posluživati uz čitav niz jela od povrća, bijele ribe , piletine i puretine.

Iločki podrumi vodeći su hrvatski proizvođač traminca u svim kategorijama: od ove bazične ali zaista vrlo dobre, preko duplo skupljih buteljki s plutenim čepovima pa do prilično fenomenalnih izbornih i ledenih berbi. Glavna iločka enologinja Vera Zima spada među nekoliko najkompetentnijih hrvatskih winemakera.

Jedini problem iločkog traminca za 27 kuna jest vrlo loš navojni čep. Kult Plave Kamenice uvjereni  je zagovornik navojnih čepova. Međutim, na iločkim se vinima nerijetko događa da se čep zalijepi uz staklo pa se vino jedva otvara. Otvarajući bezbrojne  novozelandske, australske ili austrijske buteljke, nikada nam se ništa slično nije dogodilo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.