Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jednostavna večera u Lanterni, jednom od najljepših mjesta na Kvarneru

lanterna-glavna

U nizu jako lijepih terasa na našoj obali, Lanterna spada među one koji svakako konkuriraju za uzak izbor najljepših. Kad je riječ o Kvarneru, Lanterna, koju smo otkrili tijekom naše kasnoljetne cresko-lošinjske turneje, možda i jest najljepša. Lanterna je smještena na samom rubu lošinjske uvale Čikat, s pogledom na otvoreno more i otok  Susak. Mještani kažu kako se tamo uvijek išlo gledati nezaboravne zalaske sunca.

No, i bez zalazaka sunca, ugođaj koji okružuje Lanternu doima se prilično čarobno. Do Lanterne se mora doći pješke, šetnjom kroz mirisnu crnogoričnu šumu kraj mora. Nesposredno prije restorana smještena je zavjetna crkva, gdje su se Lošinjanke molile za svoje muževe i očeve, koji su odlazili na more: Lošinj je povijesno kapetansko mjesto. Nekoliko koraka iza Lanterne izgrađen je, pak, svjetionik, koji je i danas aktivan.

lanterna-losinj

Sama terasa, smještena između zavjetne crkve i svjetionika, šume i mora, ni jednim dijelom nije natkrivena. U Lanterni, metar dva od valova, možete večerati jedino ako ne pada kiša. Pokriven je jedino radni prostor koji je zapravo oveći grill, te mala kuhinja s podjednako malim hladnjacima. Ako samo lagano kiši, kao u subotu navečer, ljubazni će konobari otvoriti suncobrane, pa ćete istodobno slušati udaranje valova o stijene ispred restorana i zvuk kišnih kapi. Preraste li kiša u pljusak, vrijeme je za evakuaciju.

Budući da Lanterna nema logističke pretpostavke da bude ozbiljan restoran, hrana je ondje krajnje jednostavna: skoro sve se priprema na roštilju, dok u kuhinji uspiju napraviti pokoji rižoto i prilog. Roštilj je, srećom, izuzetno dobar.

lanterna-sabljarka lanterna-umaci lanterna-natpis lanterna-meso2

Prvo smo probali sabljarku, tunu i srednje male lignje: tuna je bila pečena gotovo savršeno, baš kao tataki, sabljarka je također bila vrlo fina, dok se lignje mogu pohvaliti zbog one prepoznatljive slatkoće i mekoće koja dobre razlikuje od gumastih,  bezukusnih lignji. Uz sve to donijeli su nam rižoto s blitvom, neočekivano korektan s obzirom na pomalo gerilske uvjete u kuhinji.

Koncept koji mora funkcionirati

Zatim smo kušali prvorazrednu pljeskavicu, koja nas je podsjetila na Baltazarovu, izvrsni odležani urugvajski ribeye steak i slatko i mirisno pečeno povrće: odmah nam je bilo jasno zašto jedan poznati zagrebački barmen Lanternu naziva najelitnijom roštiljarnom na Jadranu.

lanterna-pogled

Lanterna ne može imati osobit izbor vina jer ih nema gdje držati, pa gostima nude dvije bijele i dvije crne butelje. U tom su prisilnom asketizmu pokazali dobar ukus, odlučivši se, primjerice, za Korakov crni pinot. Lanterna je, kažu nam, cijelo ljeto bila puna do zadnjeg stola što nije neobično, premda se ondje ne može doći kolima. Spektakularni ambijent udružen s vrlo jednostavnom, ali ozbiljno dobrom hranom, naprosto mora funkcionirati.

LANTERNA GRILL

UVALA ČIKAT, MALI LOŠINJ
HRANA  -4/5  AMBIJENT  5/5  POSLUGA  4/5

sve kreditne kartice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.