Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Kopenhagenu je počeo peti MAD Simpozij, Burning Man za chefove i sve vezano uz budućnost hrane

mad

Chef Nome Rene Redzepi 2011. je pokrenuo MAD Simpozij s idejom da kroz suradnju chefova, znanstvenika, filozofa, poljoprivrednika i svih ljudi kojih bi se to moglo ticati, proširi znanje o hrani kako bi svi na svijetu bolje, zdravije i održivije jeli. Događaj je nazvan MAD po danskoj riječi za hranu. S tom velikom idejom održana su četiri simpozija, onda su malo pauzirali, i upravo se vraćaju s petim izdanjem, simpozijem MAD 5 u Kopenhagenu.

Kako je više puta objasnio, Redzepiju je stalo da se najbolje ideje koje se iznesu na MAD simpozijima zaista provedu u djelo. “Uloga chefa je da se razvija i jača svoju poziciju utjecaja, s koje može mijenjati način na koji profesinalci i svi ljudi konzumiraju hranu i povezuju se s njom. Takva odgovornost zahtijeva obrazovanje, dizanje svijesti i socijalnu zrelost. MAD shvaća da se moderni chefovi susreću s izazovima i odgovornostima koji sežu daleko šire od prehrane ljudi tijekom jednog obroka. Zato je ovaj simpozij otvoren za izlaganja ljudi iz različitih disciplina, koji otkrivaju brojne poglede na hranu i kulturu.

Želimo da se s MAD Simpozija ljudi u svoje kuhinje i zajednice vrate odražavajući ono što su ovdje čuli i vidjeli. Sada znamo postavljati nova pitanja, možemo bolje preispitivati stvari, biti maštovitiji i raditi s više znanja”, rekao je Redzepi na zatvaranju zadnjeg MAD-a. Nakon toga počeli su još intenzivnije objavljivati, putovati i organizirati događaje s ovim ciljem, a započeli su i suradnju s velikim institucijama, poput Svjetske banke.

Na MAD Simpozijima na panelu zajedno mogu sjediti španjolski chef Adrian Adria, američki stručnjak za glečere Jason Box i berač divljih plodova i bilja Roland Rittman. Nastupaju direktorica R&D-ja njujorške MoMA-e Paola Antonelli, legenda molekularne kuhinje kemičar Hervé This, afrički prehrambeni aktivist Chido Govera i chef Pascal Barbot. Na događaj je jako teško ući, karte se rasprodaju davno prije otvorenja, ali se brzo širi. Ove godine primili su tristotinjak ljudi koji pomno bilježe svaki zalogaj i svaku riječ.

Glavna tema simpozija je “Kuhinja sutrašnjice”, pa je skup svojevrsno proširenje istoimenog događaja koji je u proljeće organiziran u Sidneyu. Dosad su među ostalima nastupili chef Alex Atala (D.O.M. Brazil), Kat Kinsman, urednica portala Extra Cripsy posvećenom kulturi jutarnje hrane od doručka do bruncha, francuski karapandža Jacques Pepin, chef Angela Dimayuga iz njujorške ispostave Mission Chinese, popularnog neformalnog restorana koji iz San Francisca širi potpuno novi inovativni trend sečuanske kuhinje, uspješan afirmator irske kuhinje i gastropubova chef Jp McMahon, vlasnik EatGalway Restaurant Grupe i restorana Aniar, Cava Bodega i Eat Gastropub.

Ovako je bilo 2014. na MAD 4 

Zajedno sa sveučilištem Yale Redzepi je osnovao MAD Institut na Yaleu,  za novu vrstu obuke chefova, fokusiranu na utjecaj na budućnost hrane koji oni mogu imati u svojim zajednicama. Program na koji će 20-tak chefova moći dolaziti jednom godišnje tijekom dva tjedna, obrađivat će među ostalim teme kulture hrane, održivosti, uključivosti i rješavanja sistemskih problema u kuharskoj profesiji. Kurikulum izrađuje desetak chefova i stručnjaka za različite segmente prehrambenog sustava. Kako je rekao dekan Yalea Jonathan Holloway, “polaznici će završiti program s novim, suosjećajnim razumijevanjem društveno-ekonomskih, ekoloških i zdravstvenih izazova s kojima se prehrambeni sustav suočava u cijelom svijetu. Želimo ih inspirirati da potaknu trajne promjene”. Zadnji i najvažniji dio posla, dogovor oko kurikuluma, odradit će upravo na MAD 5 u Kopenhagenu. U međuvremenu, izuzetno zanimljiva izlaganja na ovom skupu koji postaje TED Talks i Burning Man za hranu, možete pratiti na društvenim mrežama

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U Kopenhagenu je počeo peti MAD Simpozij, Burning Man za chefove i sve vezano uz budućnost hrane

by Kult Plave Kamenice time to read: 3 min