Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BADIA A PASSIGNANO 2011. U Hrvatsku je došao jedan od prvih Chiantija iz nove kategorije Gran Selezione. Ocijenili smo ga

chianti-id-g

Prije dvije godine u Firenzi je svečano predstavljena Gran Selezione, nova i najviša kategorija Chiantija. Uvođenjem oznake Gran Selezione željelo se poboljšati imidž skupljih vina iz Chiantija, koja su se prodavala pod oznakom Chianti Classico Riserva. Za tu se oznaku smatralo da je preširoka, i da ne jamči dovoljno visoku kvalitetu. Pravila za ulazak u Gran Selezione nešto su stroža od pravila za apelaciju Classico Riserva. Minimalni alkohol za Gran Selezione iznosi 13 posto (za Riservu 12,5), suhi ekstrakt također mora biti nešto viši, a vina moraju odležavati barem trideset mjeseci prije puštanja u prodaju. Riserve odležavaju 24 mjeseca. Naposljetku, neovisna komisija petorice kušača ocjenjuje koje vino može nositi oznaku Gran Selezione.

Te 2014. godine kušači su odbili oko polovicu prijavljenih vina. Kritičari uvođenja nove oznake kažu da je ona besmislena zato što ne naglašava specifične terroire unutar Chantija (grožđe može dolaziti iz bilo kojeg dijela te subregije), čime se ide korak ispod single vineyard Chantija.

Drugi glavni prigovor odnosi se na pogodovanje velikim proizvođačima. Primjerice, oznaku Gran Selezione dobila je jedna od Ducaleovih etiketa, koja se proizvodi u oko pola milijuna boca godišnje. E sada, kažu kritičari, kakva je to pobogu selekcija ako dopušta vina u polumilijunskoj tiraži?

chianti-id

Vivat je nedavno uvezao jedno od prvih Antinorijevih vina s onakom Gran Selezione, koji je ujedno i single vineyard. Radi se o Badia a Passignanu iz 2011. godine, s prilično visokih 14, 5 posto alkohola. Ovaj Gran Selezione dosad je skupio više ocjena preko 90 bodova, uključujući 91 od Jamesa Sucklinga, američkog stručnjaka za Toskanu, i 92 od magazina Wine Enthusiast. Vino je prepuno Chiantijeve vibrantnosti i kiseline, ali i neobično kremasto i moćno strukturirano. Na nosu očekivano osjete višnje i trešnje, nešto vanilije, duhana i dima, dok na okusu dominiraju griotte, s dugim, kiselkasto kremastim aftertasteom. Ovo je jako hedonističko vino, koje može trajati još barem petnaestak godina, i koje će se poboljšavati. Jedini problem koji vidimo u ovom Chiantiju Gran Selezione, jest da pomalo podsjeća na moderne verzije Brunella di Montalcina, najcjenjenijeg crnog vina u Toskani. A i cijene su se približile…

Gastropreporuka Badia a Passignano je dosta univerzalno crno vino, koje se može složiti s velikim ribama poptu lososa i tune, kao i sa steakovima, janjetinom ili divljači.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.