Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Volimo i podržavamo privatne ekološke proizvođače. Nažalost, ajvar tvrtke Zrno baš ništa ne valja

ajvar

Sredina je kolovoza, samo srce ljeta. Kupite na tržnici nešto velikih crvenih,  ne pretankih paprika. Pa koji okrugli, sjajni i ne preveliki patlidžan. Pa sve lijepo ispecite u pećnici, ogulite i nasjeckajte rukom. Nipošto nemojte staviti u mikser. Dodajte ulje (mi koristimo isključivo maslinovo), sol, papar, možda kap neke kiseline, jedan ili dva sitno nasjeckana feferona koja ste također prethodno prepekli, i dobit ćete jedno od najveličanstvenijih jednostavnih ljetnih jela. Vaš će ajvar pjevati slatkoćom kolovoških paprika, blagom oporošću ljetnih patlidžana i zadimljenošću koju stvara pečenje obje ove vrste povrća. Ajvar, naravno, možete i kuhati s uljem, pa ga tako pripremiti za zimnicu. Okusi i arome bit će manje primarni, tekstura će se zaokružiti, ali će paprika i patlidžani i dalje dominirati.

Prije nekoliko godina Vinodol je pripremao valjda najbolji kuhani ajvar što smo ga  kušali, a ni Mostovi nisu bitno zaostajali. Ajvar se može vrhunski pripremati u velikim količinama. Jučer smo u dućanu Bio&Bio, u podrumu Name na Kvaternikovu trgu, kupili ajvar renomirane tvrtke Zrno, koja se počela baviti ekološkom proizvodnjom prije više od četvrt stoljeća. Na etiketi piše da u ajvaru nema nikakvih konzervansa ni aditiva, u što nemamo razloga sumnjati. Boja je dobra, skoro jarko crvena. Okusi i mirisi su, nažalost, loši do očajni. Jedina aroma koja se može jasno detektirati u Zrnovu ajvaru jest aroma blanširanog češnjaka pripremljenog za industrijsku uporabu, kakva vas zapuhne kada uđete u bilo koji pogon gdje se pripremaju smjese za kobasice u kojima češnjak ima važnu ulogu.

Šteta zbog lošeg proizvoda

Aroma paprika uopće se ne osjeti, premda su molekualarni spojevi koji čine mirise paprika toliko prepoznatljivi i jaki, da se precizno detektiraju i u nekim vinima  iz obitelji sauvignona. Okus je još gori: bolje rečeno, osim lagane ljutine koju volimo, okusa zapravo nema. Sve što ostaje u ustima nakon što kušate Zrnov ajvar, jesu neke nejasne, gotovo plastične asocijacije inače karakteristične za niz Alnaturinih proizvoda, osobito namaze od povrća.

Alnatura je jedan od vodećih europskih proizvođača zdrave hrane, koja je kroz DM široko pristna i kod nas. Njene paštete, poput one od shiitake gljiva, doimaju se originalno i na prvi pogled otvaraju apetit, ali su jednako neužitne i plastične u dojmu kao i Zrnov ajvar. Kult Plave Kamenice podržava privatne i ekološke proizvođače. Cijenimo pionirsku ulogu Zrna, kao i činjenicu da su tako dugo opstali na tržištu. Zato nam je još više žao što u prodaju puštaju loš proizvod, kakav je ajvar koji smo jučer kupili. Ukiseljene čičoke bile su, srećom, sasvim okej.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.