Rijeka već godinama nije poznata po uzbudljivim mjestima za izlaske. Naprotiv, Rijeka je već godinama dosadna i bezlična, s iznimkom Barbierieve
Conca d’Oro, gdje smo i u subotu navečer sasvim solidno jeli.
Prije no što smo svratili u Conca d’Oro, s planom da svratimo
BarBar u Starom gradu, samom srcu Rijeke koji se obnavlja, pa nakon milijun godina tamo ulazi energija večernjih izlazaka, prošetali smo se do Verdijeve ulice i riječkog Hrvatskog narodnog kazališta, jedine velike teatarske institucije u zemlji, koja se pokusavala baviti našim stvarnim društvenim problemima, u vrijeme dok je HNK-om Ivan Zajc ravnao kontroverzni, ali nesumnjivo hrabri
Oliver Frljić.
Wine & coffee bar Kod Zajca
Odmah iza zgrade riječkog HNK, prema moru, smjestio se bar Kod Zajca, koji nas je ekscentrično ugodno iznenadio. Zaista je neobično, među milijun istih riječkih kafića, pronaći mjesto s dvadesetak distinktivnih vina na čaše: od boljih malvazija, preko standardnih chardonnaya i merlota, do plemenitih kurioziteta poput kadarke Vina Tonković, važne hrvatske vinarije iz Vojvodine.
Konobari su uglavnom kompetentni, interijer izgleda kao u nekom opakom baru na rubu Manhattana, a polozaj između HNK, tržnice i Korza ovaj bar čini dodatno potentnim. Šteta je što uz vino ne poslužuju barem kikiriki ili neki od boljih brendova čipsa. Tako bi poboljšali prodaju vina, a gosti bi se bolje osjećali.