Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj grozd u Japanu je prodan za 72.000 kuna jer je i voće statusni simbol

ruby-roman2

Kad vidite što se događa u Japanu, možda nećete više mirno gledati onu dinju u hladnjaku. Sezonsko, posebno ljetno voće, u Japanu je statusni simbol. Ovih dana jedan je grozd sorte Ruby Roman na aukciji prodan za 1,1 milijun jena, što je negdje oko 72.000 kuna ili oko 2300 kuna za svako zrno grožđa, objavio je Guardian. Ruby Red se uzgaja u prefekturi Ishikawa, zrna su veličine ping-pong loptice i da bi grožđe dobilo oznaku zaštićenog projekla svaka boba mora težiti najmanje 20 grama i sadržavati najmanje 18 posto šećera.

Prema podacima prenesenima s web stranice kluba Ruby Roman uzgoj je počeo 1992. godine kad je posijano sjeme sorte Fujiminori. Ta je sorta s godinama razvijena u Ruby Roman. Prvi zreli grozdovi počeli su se prodavati 2008. odmah po astronomskim cijenema, koje otada neprekidno rastu.

ruby roman1

Ruby Roman uzgaja se u prefekturi Ishikawa

Aukcije sezonskog voća u Japanu su rutina, ovo doba godine je sezona takvih aukcija. Vrti se velik novac, a najčešće kupci su ljudi koji to čine iz entuzijazma ili društvenog prestiža te trgovci koji žele privući publiku. Ruby Roman za milijun jena kupio je tako izvjesni Takamaru Konishi, trgovac koji tvrdi da je riječ o vrhunskom primjeru sorte koji će nakratko ponuditi svojim kupcima na kušanje a onda izložiti.

dinje

Dvije dinje lani su prodane za gotovo 100.000 kuna

Osim Ruby Roman grožđa na aukcijama se prodaje razno voće, od jabuka do lubenica ikoje postižu visoke cijene. Zašto smo na početku članka spomenuli baš dinju? Zato što je ona kraljica sezone, smatraju je delicijom i statusnim užitkom poput vina iz velikih berbi. Lani su dvije dinje na aukcijama prodane za gotovo 100.000 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.