Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Il Secondo je jedini dobar restoran u Novom Zagrebu, što ne znači da je zaista dobar

il-secondo

Novi Zagreb desetljećima je društvena pustoš. Da nema Avenue Malla i njegovih kina, i Muzeja suvremene umjetnosti, Novi Zagreb, gdje živi par sto tisuća ljudi i danas bi bio dosadna pustinja, u kojoj mogu rasti smo bijesni punkeri i još ljući hiphoperi, i čija je najveća atrakcija famozna utrinska tržnica. U takvom okruženju, prirodno, nikada nisu uspijevali restorani. Iznimka je tek Hipodrom, koji je u svom zlatnom razdoblju, od početka 90tih do početka 2000tih, spadao među najbolje zagrebačke restorane, s izvrsnim izborom vina, odličnom ribom, i ponešto živih jastoga.

I zatim dugo godina, u cijelom velikom Novom Zagrebu nije bilo ni jednog pristojnog restorana dok se nije otvorio Il Secondo, smješten nasred Avenije Dubrovnik, točno preko puta Velesajma Radi se o neispirativnoj , dosadnoj i zapravo ružnoj loakciji, čije su sve mane u Il Secondu baš izvrsno prikrili. Il Secondova terasa, puna cvijeća, jastučića, s dobro izabranim bojama stolnjaka, naljepši je pojedinačni prostor na cijeloj Aveniji Dubrovnik: radi se , zapravo, o jedinom dijelu asfalta te ulice, gdje vrijedi sjediti i promatrati svijet oko sebe.

Pažljivo promišljen meni

Il Secondov dnevni meni također je vrlo pažljivo promišljen. Gaspacho je idealan za ovo doba godine, kao i vitello tonnato, burgeri su trenutni must have većine zagrebačkih restorana, rižoto primavera također pripada lipnju, dok jedino zbunjuje cijena telećih kotleta, koji koštaju 135 kuna.

Il Secondo jedini je restoran u Zagrebu gdje teleći kotleti stoje jednako kao i biftek. Ta cijena ima smisla samo ako se radi o nekom golemom doublechopu što, međutim, nije naznačeno u meniju. Standarni jelovnik obiluje raznim verzijama carpaccia, talijanskim pršutima i kobasicama, te više manje konvencionalnim tjesteninama (jedino crni ravioli punjeni kremom od bakalara privlače nešto više pažnje).

Odličan koncept, slaba izvedba

Ako zaista znaju napraviti dobru carbonaru, konvencionalnost je okej. Naručili smo prvo gazpacho, a zatim teleće-goveđi burger. Gazpacho je bio odličan; s optimalno gustom rajčicom, hrskavim komadićima krastavca i paprike te s par listića bosiljka, koji su ga dražesno parfemirali. Odličan hladni uvod u vrući ručak na drugi dan ljeta.

ilsecondo1

Burger je izgledao još bolje. Pohvalno je što se netko u Zagrebu sjetio servirati dekonstruirani burger, pa se tako izdvojiti iz hamburgerske poplave koja je potopila glavni grad. Hamburger u Il Secondu dolazi na stol kao debela pljeskavica u rustikalnom umaku od rajčice s poširanim jajem, dok na rubu tanjura stoje tri na ražnjiću nataknuta minijaturna okrugla peciva. Zeleni element čini lagano skuhani mladi špinat.

E sada, taj je odličan koncept u srijedu popodne nažalost bio vrlo slabo izveden, poglavito zbog pljeskavice. Prvo, smjesa za pljeskavicu definitivno je presuha, što meso ne čini baš užitinim. Drugo, netko u pripremi nije kontroliro što ulazi u stroj za mljevenje, pa smo u pljeskavici naletjeli na barem četiri komadića hrskavice, što nije posebno ugodno. I treće, ako u Il Secondu već pripremaju debelu pljeskavicu, što volimo i poštujemo, moraju znati da je ne smiju ispeći do kraja (osim ako gost to izričito ne zatraži); skoro centimetar debela pljeksavica peče se barem ružuičasto. Ova je bila , kako bismo to rekli, double well done. I sve to u vrijeme kada je u restoranu sjedilo svega nekoliko ljudi, što znači da do pogreške nije došlo zbog žurbe, nego iz neznanja. Peciva su bila tako tako.

Tehnička izvedba i konceptualni detalji

Na kraju nam je još bilo žao što u ovo divno voćno vrijeme prepuno trešanja i jagoda, malina i borovnica, marelica i prvih bresaka, u Il Secondu nisu imali baš ni jedan desert sa svježim voćem, osim jagoda s kremom od vanilije. Ako već pripremaju gazpacho, izrazito sezonsku juhu, zašto ne žele ispeći štrudl od trešanja, ili skuhati okruglice s marelicama. Vinska lista vrlo je korektna, s petnaestak vina na čaše i s poštenim cijenama. Kušali smo veseli kućni pjenušac koji se proizvodi u Mladini, pa standardno finu malvaziju Festigia, te Bibichevo crno vino R5 koje nas nije osobito očaralo.

Il Secondo je solidan restoran. Ali, zaista se trebaju više potruditi oko tehničke izvedbe, kao i oko nekih konceptualnih detalja: u lipnju je načelno besmisleno ne držati deserte od svježeg voća, a u lipnju 2016. godine posve je besmisleno držati samo industrijsko pivo. Konobari su bili odlični: ljubazni, brzi i precizni u objašnjenjima.

Il Secondo

Avenija Dubrovnik 12, Zagreb

HRANA -3/5  AMBIJENT-4/5  POSLUGA 4/5

sve kreditne kartice

Kako su recenzenti vodiča The Truffle ocijenili Il Secondo, možete pogledati OVDJE

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.