Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Graševina Orahovica 2012. i Sauvignon Mladina 2015: Neobična, jeftina i sasvim upotrebljiva vina

orahovica-mladina

Dok smo prošlog tjedna uživali u klasičnim svjetskim vinima, od Jacquessonovih šampanjaca, preko Ca’del Bosco, do fenomenalnih chablisa i bijelih burgundaca, u ured su nam stigla dva mala domaća vina od kojih nismo ništa očekivali, i koja su nas iznenadila. Prvo smo kušali orahovičku graševinu (s vrhunskom oznakom) iz već pomalo zaboravljene 2012. godine, koju je karakteriziralo vrlo vruće i sušno ljeto. Za divno čudo, ta je graševina još neobično svježa, neoksidirana, puna primarnih voćnih aroma, sasvim ugodno pitka. Ona, dakle, posjeduje sve one značajke koje ne očekujete od četiri godine stare graševine iz osobito tople berbe, ali također pokazuje da je katkad prilično nemoguće predvidjeti stvarni životni vijek pojedinog vina.

Primjerice, u četvrtak popodne ručali smo kod obitelji Šember na Plešivici, poznate po pjenušcima, pa smo degustirali niz njihovih vina (o čemu ćemo detaljnije izvijestiti u jednom od idućih tekstova). Bijeli pinot iz 2002. godine apsolutno nas je fascinirao: ovaj, četranaest godina stari pinot jedno je od najboljih domaćih bijelih vina koja se trenutno mogu nabaviti u Hrvatskoj. I sam gospodin Šember kaže da nije ni mogao pretpostaviti kako će taj pinot uspješno dozrijevati. E sada, orahovička graševina nije veliko vino. Ona zaslužuje nekih 81 ili 82 boda. Ali s cijenom od oko trideset kuna za buteljku, ta graševina predstavlja vrlo dobru vrijednost za novac.

Neobični slučajevi

Još je neobičniji slučaj Mladinina sauvignona iz 2015. godine. Mladina, naime, danas proizvodi polusuhe sauvignone. Taj je stil bio karakterističan za slovensku vinsku industriju iz osamdesetih godina (osobito za područje Bizeljskog), no od njega se već davno odustalo. Sauvignon blanc već je dugo sinonim za ultrasuho vino. Drugo, taj polushi Mladinin sauvignon nakupio je čak 14,5 posto alkohola, što znači da je posjedovao potencijal veći od petnaest posto, što opet nije neobično. Prije sedam ili osam godina u podrumu Marjana Simčiča kušali smo sauvignon s jedne izdvojene parcele, koji je imao više od 16 posto alkohola, i koji je završio kao dio kupaže Selekcija. A legendarni Pavillon Blanc Chateau Margauxa skoro redovito varira između 14 i 15 posto alkohola.

Neobično je, međutim, što Mladinin sauvignon ne miriše po sauvignonu (potpuno je promašio prekursore za tiole koji definiraju sauvignonov sortni miris), nego je kremast , bogat, pun jabuka dunja i krušaka, kao neki veliki chardonnay. U Mladini moraju odlučiti žele li proizvoditi prave sauvignone ili vino poput ovoga, koje ne podsjeća na sauvignon blanc, ali koje definitivno jest dobro u svom netipičnom žanru, i koje također vrijedi više od 80 bodova.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.