Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sommelier Siniša Lasan sudio je na Decanterovoj svjetskoj nagradi 2016. Evo što nam je ispričao o tome

Lasan-glavna

Siniša Lasan, cijelu je karijeru napravio u ugostiteljstvu, naglasio je Decanter u njegovu predstavljanju uoči dodjele Decanterove svjetske nagrade (DWWA), najutjecajnijeg svjetskog vinskog natjecanja na svijetu. Sommelier dubrovačkog restorana Proto, donedavno Hrvat među ocjenjivačima i jedini domaći sommelier s Međunarodnom A.S.I. diplomom sommeliera (uz njega je sada imaju i Filip Savić i Ivan Jug), na poziv Decantera sudio je na maratonskom semodnevnom tastingu u Londonu. U sudačkim panelima organiziranima prema regijama, sortama i stilovima, sudjelovalo je više od 200 eksperata, među njima petina svjetskih nositelja titule Master of Wine i nekoliko desetaka Master sommeliera. Ove godine ocjenjivali su više od 7000 prijavljenih vina.  Lasan je sudio u panelima za šampanjce, češka i slovačka vina. Evo kako Decanterova svjetska nagrada izgleda iza pozornice.

lassan panel1

Kako se postaje sudac na DWWA?  

Sucem na DWWA se postaje isključivo na poziv koji je obično povezan sa preporukom stručnih osoba, što svemu daje dodatnu težinu. Moj poziv na DWWA zasigurno došao je kao rezultat iznismno puno volje, predanosti, truda, napora i učenja u proteklih 10tak godina. Koliko me osobno žalosti da se to često ne prepoznaje u Hrvatskoj, toliko me još u većoj mjeri veseli što je to priznanje stiglo upravo od strane Decantera i struke u međunarodnim okvirima.

Kako je izgledala cijela atmosfera u Londonu uoči početka ocjenjivanja? 

Atmosfera uoči i tijekom natjecanja je iznimno pozitivna. To su redom vrhunski profesionalci, svi su poprilično ležerni i svaki dan sa zadovoljstvom očekuju svoje panele kako bi nagradili dobre uzorke. U pozdravnom govoru prvoga dana chairman Steven Spurrier sve je uputio da istovremeno budu kritični i velikodušni. I upravo je taj fokus na dobre karakteristike vina misao vodilja DWWA ocjenjivanja.

Možete li opisati proces ocjenjivanja?

Ocjenjivanje je poprilično jednostavno. Pogreške su minimalne. Suci rade u panelima po četiri osob. Jedna je predsjedavajući sudac koji je tu za ocjenjivanje i kontrolu ocjena ostalih sudaca ukoliko se dogodi veće odstupanje u rasponu ocjena.

lasan tasting

Postoje i regionalni suci koji su odgovorni za svaki uzorak i eventualnu kontrolu panela, kao i supervizori natjecanja Gerard Basset OBE MW MS i Steven Spurrier koji se također pozivaju u slučaju odstupanja. Uzorci se kušaju, ocjenjuju se rasponom od 0 do 100 bodova uz vođenje bilješki. Nakon toga, predsjedavajući sudac sumira bodove i povede se rasprava o vinu a ukoliko je potrebno poziva se dodatna kontrola. Važno je spomenuti i da svi uzorci s dodijeljenim zlatnim medaljama ponovno idu na posebnu komisiju, što uistinu ostavlja minimalno prostora za bilo kakve pogreške.

Kako se čovjek osjeća nakon tastinga 80 šampanjaca?

Iskreno, tasting šampanjaca je bio možda i najteži zadatak ovog natjecanja. Moram priznati da je to bio prije svega popriličan fizički napor. Zbog visoke kiseline i pjenušavosti, okusni dio postaje jako izmoren, čak na momente i bolan. U takvim trenucima je vrlo teško ali iznimno važno zadržati koncentraciju i uredno ocijeniti uzorke koji se često razlikuju u nijansama.

spurrier

Predsjedavajući DWWA Steven Spurrier u pozdravnom je govoru sommelierima poručio da budu kritični ali ne i uskogrudni

Jesu ili growersi poslali sampanjce na ocjenjivanje ove godine?

S obzirom da se radi o slijepim kušnjama, nažalost nemam te informacije.

Što je najteže na tim maratonskim tastinzima?

Najteže je svakako zadržati koncentraciju. Broj uzoraka je ekstremno velik i dan traje poprilično dugo. Vrlo je naporno boriti se sa zamorom osjetila koji se može povremeno javiti ovisno o flightu. U tim trenucima koncentracija je iznimno važna za primjetiti često minimalne razlike između uzoraka.

Kako se oporavljate na kraju dana?

Budući da je ovo prije svega jedan veliki fizički napor, najbolji način za oporavak na kraju dana je opuštanje i dobar san. Mnogi suci bi svratili u obližnji pub te na taj način « isprali » i odmorili osjetila, međutim ja nikad nisam bio preveliki obožavatelj piva. Čak bi mi nakon cijelog dana ocjenjivanja, koliko god smiješno zvučalo, čaša dobrog vina fino legla.

decanter glavna

Koliko se zaista raspravlja o ocjenama na panelima, koliko je Gerard Basset morao arbitrirati?

Na panelima se zapravo dosta raspravlja o ocjenama. U većini slučajeva suci se slože, međutim na određenim panelima smo ipak trebali pozvati ili regionalnog predsjedavajućeg suca ili Gerarda Basseta. To se najviše očitovalo na panelima Češke i Slovenije gdje je trebalo puno pažnje posvetiti razumijevanju terroira i kvalitete vina, te smo u određenim trenucima imali viša odstupanja u ocjenama. Poprilično sam ponosan jer su se u ovim slučajevima moje ocjene poklapale s onima od strane supervizora.

lasan basset

Gerard Basset i Siniša Lasan u pauzi suđenja

Koliko su hrvatska vina trenutno konkurentna prema Decanterovim kriterijima?

Hrvatska vina jesu vrlo konkurentna što se tiče kvalitete i mogu biti vrlo visoko ocijenjena, međutim smatram da naša najbolja vina nažalost nisu bila prisutna na natjecanju. Shodno tome, ni ocjene nisu bile onakve kakvima sam se možda nadao, ali važno je ustrajati i napredovati, a ja svakako mogu biti od pomoći da se naša vina dogodine i bolje razumiju i predstave u boljem svjetlu.

Koju vinsku regiju ste otkrili ili ponovno otkrili u zadnjih godinu dana?

Moram priznati da me na ocjenjivanju apsolutno iznenadila Češka sa izvrsnim vinima, pogotovo zato jer ih prije nisam imao prilike kušati. Tim više što je Češka poznata u svijetu kao pivska zemlja. Tako je jedan od uzoraka koji sam kušao, riesling iz 2011., bio nevjerojatno dobar. Uistinu nisam odavno kušao tako dobar riesling a ni ostali uzorci nisu suviše zaostajali kvalitetom.

Foto/ Siniša Lasan, DWWA

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.