Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Casa Donoso Bicentario Grande Reserve Carmenere 2013. Vrlo tipičan čileanski carmenere

carmenere

Carmenere je jedna od dvije bordoške sorte koje su davno, davno napustile Medoc, da bi procvjetale u Južnoj Americi. I dok je malbec zavladao Argentinom, carmenere se unatrag dvadesetak godina smatra autentičnom čileanskom vrstom grožđa. Unatrag dvadesetak godina zato, što se sve do sredine devedesetih carmenere često zamjenjivao s merlotom: brojni vinari, koji su bili uvjereni da uzgajaju merlot, uzparavo su brali carmenere.

Casa Donoso velika je čileanska vinarija, s više od sedam stotina hektara, uglavnom smještenih u dolini Maule, gdje je zapravo nastala čileanska vinska industrija, dok je Bicentario linija vina pokrenuta u čast obilježavanja 200 godina čileanske neovisnosti.

Casa Donoso.001

Vino iz 2013. godine tipični je moderni čileanski carmenere: samo je umjereno zadimljen (premda je proveo dvanaest mjeseci u barriqueu), suzdržane je voćnosti (za razliku od džemastih čilanskih voćnih bombi iz devedesetih godina), može se pohvaliti određenom začinskom oštrinom te ja prilično izbalansiran i elegantan. Posjeduje neobično dugi finiš za vino tog ranga cijene, te neodoljivo asocira na bolje linije Conche y Toro, najvažnije čileanske vinske kompanije.

Carmenere Bicentario vrlo je fino vino, idealno za točenje na čaše u barovima i kafićima, kao i u restoranima koji svoje jelovnike baziraju na pečenom mesu. Bicentario je naposljetku vrlo, vrlo dobra vrijednost za novac. Bicentario će, skupa s još nekoliko zanimljivih  argentinskihiI čilaneskih vina, uključujući i sjajni Domaine Bousquet, biti predstavljen na latinoameričkoj večeri u Dobrim vinima, koja se održava 4. svibnja u Green Goldu.

Gastropreporuka: Carmenere je ljetna, roštiljska sorta koja dobro kombinira tamno voće i laganu zadimljenost na mirisu, te voćnu slatkoću i umjerene tanine na okusu. Osim klasičnog roštiljskog mesa, bifteci su mu također prirodni saveznik, a napamet nam padaju i sve popularnija barbecue rebrica.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.