Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stilski drukčija, ali izvrsna graševina Iločkih podruma

grasevina-glavna

Iločki podrumi najnagrađivanija su hrvatska vinarija; njihov katalog međunarodnih i domaćih priznanja broji vrlo mnogo stranica. Radi se o nekoliko stotina medalja. Iločki se podrumi najčešće povezuju s tramincem, zbog famozne epizode s krunidbe kraljice Elizabete, kada se u Londonu zaista jest točio iločki traminac. Ta je epizoda evocirana tijekom nedavnog posjeta princa Charlesa Hrvatskoj.

No, iločke su graševine u pojedinim kategorijama jednako dobre kao i njihovi traminci. To osobito vrijedi za graševinu s oznakom vrhunskog vina, koja se u svim berbama ovog desetljeća, uključujući čak i enormnu tešku 2014. uspijevala uvrstiti među dvije ili tri najbolje na tržištu.

A graševina 2011., zbog zaista specifične aromatike i čelične strukture, kao i potencijala za odležavanje, nedavno se pretvorila u prvu Veliku berbu Iločkih podruma; riječ je o ultrapremium liniji vina, koja će se proizvoditi zaista u samo iznimnim godinama, s najuspješnijih lokacija među 350 hektara vinograda te prilično uzorne vinarije.

grasevina ID

Vrhunska graševina iz 2015. godine stilski se razlikuje od nekoliko svojih prethodnica. Riječ je o naglašeno svježem vinu, s razmjerno niskim alkoholom. Na nosu nove iločke vrhunske graševine prvo se osjeti botritis, pa zatim zeleni i cvjetni tonovi, pa opet malo botritisa, pa med i vosak. Riječ je o vrlo, vrlo kompleksnom bouquetu za mlada vina.

Ova je graševina, ponavljamo, u ustima gotovo malvazijski ili sauvignonski svježa i hrskava, ali opet s nizom slojevitih okusa: od lagane sortne gorčine, preko voćne slatkoće, do dugačkog medno-orašastog aftertastea. Nismo još kušali dovoljno graševina iz lanjske berbe da bismo mogli donositi općenitije ocjene. Međutim, sigurni smo kako će vrhunska graševina Iločkih podruma biti jedna od onih po kojima će se pamtiti izvrsna 2015.

Gastropreporuka Zbog specifičnog, gorko slatkog okusa, ovu bismo graševinu preporučili uz začinjeniju kinesku, ili čak uz indijsku hranu. Kada je riječ o domaćim opcijama, slatkoća sezonskog graška idealno joj pristaje, kao i slatkoća škampa, velikih kozica ili jakovskih kapica. Vrhunski je kulen, naravno, vodi u sasvim drugom smjeru, gdje do izražaja dolazi njena svježina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.