Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Divasu se dobro kuha, no to ne mora značiti da će preživjeti

divas1

Poznati zagrebački odvjetnik Bojan Fras, koji zadnjih nekoliko godina radi u Hrvatskoj narodnoj banci, skrenuo nam je pažnju na Bistro Divas u Martićevoj ulici, odmah kraj Bookse. “Ovdje je hrana stvarno super, šteta što nemaju par jela više,” rekao nam je gospodin Fras prošle zime, par mjeseci poslije otvaranja potencijalno jedne od najboljih zagrebačkih zalogajnica. Opće je poznato da se momci iz HNB-a razumiju u dobru hranu, pa stoga Frasove preporuke valja shvatiti sasvim ozbiljno.

U Divasu je naizgled sve dobro: od uređenja koje se igra raznim elementima zagrebačkih modernih i postmodernih umjetničkih dizajnerskih  kanona, preko pametnog izbora piva (Zmajsko je neizostavno) i korektnog izbora vina na čaše, do katkad odlične hrane, koja se prodaje po razmjerno niskim cijenama. Ali, tijekom oba naša posjeta Divas je bio neugodno prazan. Toliko prazan da smo se prije jedno mjesec dana tužno zagledali u obavijest na vratima, koja kaže da Divas sada radi samo do 18 sati. 

divas kuhar

Nadamo se da će se s toplim proljećem, dugim danima i terasom naslonjenom na zelenilo obližnjeg trga,  radno vrijeme Divasa vratiti u večernje termine. Bilo bi zaista šteta da zalogajnica s tako strastvenim kuhanjem počinje umirati: a zatvaranje bilo kojeg restorana u 18 sati nije ništa drugo nego prvi znak nezaustavljivog ugostiteljskog karcinoma.

U Divasu smo prvi put jeli negdje početkom veljače. Naručili smo pileći curry s bademima, koji je bio ultra senzacionalno legen….daran!!!, kako bi kazao Barney Stinson. U tom su se rustikalnom curryu napravljenom po indijskim, a ne tajlandskim ili malezijskim konvencijama (nije, znači, bilo ni kokosova mlijeka, ni limete, ni svježeg korijandera), snažno osjetili svi oni temeljni začini koji čine curry, osim samog lišća currya.  Piletina je imala neobično snažan okus, dok su bademi cijelom jelu davali hrskavi teksturalni element, kao i ponešto širine i kremastosti.

Obožavamo curry, a Divasov je curry, uz Asijin tajlandski s brancinima, i uz nekoliko currya iz Royal Indie, uvjerljivo najbolji u Zagrebu. Impresionirani curryem, uz koji smo pili Krauthakerov Rosenberg (nije, nažalost, bilo ni jednog traminca ni dobrog rizlinga na čaše), desetak dana kasnije svratili smo na rižoto Stroganoff.

divas meni

Stroganoff je prastari, klasični  francuski recept za pripremu ostataka fillet steaka, narezanog na trakice, u umaku od vrhnja, kiselih krastavaca i šampinjona. Poslije dugog boravka u kulinarskim arhivima, Stroganoff u raznim varijantama doživljava renesansu, pa smo tako na jednu dosta izvanrednu varijantu naletjeli  u charcuterie bistrou Daniela Boulouda u londonskom Mandarin Orientalu.

Divasova ideja da rižoto pripremi kao Stroganoff načelno je legitimna, jer masni rižoto voli kiselinu, dok svaka riža voli biftek i gljive. Problem je, međutim, nastao u vrhnju, kojeg je bilo previše, pa je rižoto bio jedva jestiv. Osim toga, porcija je bila prevelika. Rižoto spada među najkaloričnija jela na svijetu (ne računajući foie gras), pa se restoranskim gostima mora dozirati u vrlo umjerenim količinama.

Idućih se tjedana Divas igrao steakovima (za 99 kuna, što je jedna od najnižih cijena u gradu) dok okosnicu jelovnika uglavnom čine piletina, povrće i wokovi. Pored Divasa prolazim skoro svaki dan,  i zasta je rijetko pun, što nije pošteno prema tako strastveno pripremljenoj hrani, i prema tako povoljnim cijenama.

Jedan od glavnih Divasovih problema je imidž. Razni “lifestyle” mediji predstavili su ga kao još jedan projekt vlasnika modne trgovine i kafića Divas, gdje bi se u večernjim satima trebao piti pjenušac i jesti nešto poput tapasa:  takav je imidž prilično antipatičan za većinu ljudi koji u restorane dolaze zbog hrane.

Drugi je problem neracionalna koncepcija menija. Ako imate dvije stvari iz woka, pa punjene tikvice, pa pečenu muškatnu tikvu, morate istodobno držati  barem jedan konkretan komad mesa (možda burger), i barem nešto iz mora: pripremate li samo šest ili sedam jela, sva se moraju žanrovski razlikovati.  Ili ćete rastjerati goste. Divas je u svojoj prvoj godini postojanja pokazao da voli hranu:sada tu ljubav valja pretvoriti u ozbiljan restoranski posao.

DIVAS
Martićeva 14, Zagreb

OCJENA -3/5
kreditne kartice Visa i Mastercard


VISA Inspire_logo_web copy

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.