NAJBOLJI BAROVI

Ivan Mandarić pripremio nam je Over The Rainbow, briljantan koktel kojeg još nema na karti Joe’s Bara (ali se katkad može dobiti)

U pauzi između dva filmu u Cinestaru u Branimir Centru, svratili smo u Joe’s Bar, mjesto s toliko dobrom ekipom barmena da je dosadna Branimirova ulica zbog njih postala jednom od najuzbudljivijh gradskih odredišta za fina pića. Barmen Ivan Mandarić, čovjek koji je na zagrebačkom Cocktail Weeku proglašen najboljim miksologom, ovih dana predstavit će kartu s 27 novih koktela, od kojih je šest autorskih. Mi smo, pak , imali zadovoljstvo probati briljantni Over The Rainbow, koji će na Joeovu listu…
VIŠE O BARU

BARMEN DARKO UREMOVIĆ Čovjek koji je stvorio najprestižniji hotelski bar na Jadranu

U špici sezone barmen Darko Uremović vodi tri bara s tridesetak zaposlenih. “To je timski rad, puno se nadopunjavamo, ali moja je zadnja”, kaže. Kao glavni barmen hotela Lošinj Hotels &  Villas, Uremović je istodobno šef, suradnik i mentor svom velikom timu. Čini se kao kompliciran zadatak. “Imamo sistem. Blitz krieg”, kaže. Blitz krieg su desetominutna mentoriranja fokusirana na samo jedan element. Uremović je ovu metodu uveo iz nužde, i tvrdi da se pokazala vrlo efikasnom.  “Kad barmen napravi grešku, ako dan…
VIŠE O BARU

ANTIQUE PELINKOVAC CONTEST No Ice Please Karla Ferenčaka iz Noela

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića i…
VIŠE O BARU

ANTIQUE PELINKOVAC CONTEST Walk This Way Dominika Bečvardija iz Dubravkinog puta

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića i…
VIŠE O BARU

INTERVJU S BARMENOM DUŠANOM ZARIĆEM Zagrebački craft barovi ravnopravni su konkurenciji na svjetskoj sceni

Dušan Zarić jedan je od barmena koji su pokrenuli svjetsku evoluciju craft koktela. Suosnivač kultnog njujorškog bara Employees Only, sedmog na listi 50 Najboljih barova na svijetu i bara Macao Trading Co, U petak je u organizaciji Coca Cola HBC Adra Centra izvrsnosti u prepunom Kaptol Boutique Cinema održao predavanje o gradnji uspješnih barmenskih timova i profitabilnih barova. Zarićeva definicija koja barmensku profesiju smatra kompletnim hospitalityjem a ne samo miješanjem pića, kroz Employees Only i njegova mentorstva promijenila je svjetsku barsku…
VIŠE O BARU

Ivan Mandarić iz Joe’s Bara prvi je odgovorio na nacionalni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. https://www.youtube.com/watch?v=2D8_RcIfxzY Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića…
VIŠE O BARU

8 koktela i barmena s kojima trebate početi svoj Cocktail Week Zagreb

U Zagrebu u sutra počinje Cocktail Week Zagreb, prvi veliki festival barova i barmena koji širokoj publici želi predstaviti jednu od najuzbudljivijih scena hrvatske gastronomije. Kokteli su jedinstvena pića. Potpuno osobni, napravljeni samo za vas, za trenutak i raspoloženje, ili kao razgovor s barmenom i njegovom filozofijom, nekoliko desetljeća bili su zanemareni jer su se zbog niza, uglavnom komercijalnih razloga i krive prezentacije, udaljili od tradicije na kojoj su nastali. Nova generacija svjetskih barmena iskopala je stare knjige, (što nije bilo jednostavno jer…
VIŠE O BARU

Zagrebački barmeni izlaze na ulice. U ponedjeljak počinje Cocktail Week ZG

Zagrebački barmeni od ponedjeljka izlaze na ulice. Počinje Cocktail Week Zagreb, prvi veliki event ove vrste od početka koktelskog preporoda u Hrvatskoj. Od 15. do 20. svibnja najbolji zagrebački barovi miksaju koktele po prijateljskim cijenama. Lista barova koji se uključuju još raste, ali ovo što je najavljeno dosad daje gotovo potpuni pregled svega relevantnog na gradskoj barskoj sceni, koja upravo proživljava nešto slično Novom valu iz 80-tih. Vode je nevjerojatno strastveni, talentirani i ambiciozni barmeni koje zaista vrijedi upoznati. Evo…
VIŠE O BARU

Kako je dječja TV zvijezda Karlo Ferenčak s 19 godina preuzeo Noelov bar (i kakve veze gluma ima s tim)

S Karlom Ferenčakom upoznali smo se negdje na početku Bar Only Challengea, neformalnog Facebook natjecanja zagrebačkih barova u pravljenju soura. Izazov su postavili barmeni Swanky Monkey Gardena, odgovorio je tim Dežman mini bara, oni su izazvali Ivana Mandarića iz Joe’s Bara, na njegov  izazov odgovorio je bivši barmen Joe’s Bara Roman Rabik koji sada radi u B35, on je izazvao Marija Majcena iz kluba H2O a ovaj, pak, nekadašnjeg Rabikova učenika Karla Ferenčaka, koji je nakon Rabikova odlaska preuzeo bar…
VIŠE O BARU

BARMEN FILIP PLETEŠ: Od Royal Caribbeana i Nikki Beacha do Dubravkinog puta

Kad smo prije par tjedana u Dubravkinom putu prvi put vidjeli barmena Filipa Pleteša, znali smo da ne dolazi s hrvatske barske scene. Nije stvar samo u tome da ga nikad nismo vidjeli u barovima, nešto u njegovo energiji i pokretima bilo je drugačije od onoga na što smo navikli. Zaintrigirao nas je koktelima. Amico Italiano nam je odmah ušao među favorite. Amaretto di Saronno i Campari daju ovom koktelu otmjenu, svježu gorčinu, porto mu daje visinu, a elegantni Dolin…
VIŠE O BARU

Barmen Ivan Mandarić iz Joe’s Bara otkrio nam je kako je klasični hotelski bar postao gradski hotspot

Ovo mjesto lako biste previdjeli. Bar na ulazu u generički Arcotelov poslovni hotel, s pogledom na zid grafita u Branimirovoj, sa starim požutjelim lampama iz 80-tih iznad šanka i tamnim starinskim kožnim garniturama koje podsjećaju na socijalističke hotele. Ali u jedan popodne u radni dan, prošli tjedan, obje terase Joe’s Bara bile su pune. Unutra je sjedilo desetak ljudi, uglavnom Zagrepčana, mladih parova, mama s djecom u kolicima i stalnih gostiju koji su pijuckali i čitali novine. Joe’s Bar brani…
VIŠE O BARU

U slobodnoj dvorišnoj republici u Ilici radi prvi gradski tiki bar Swanky Monkey Garden

Swanky je slobodna prijateljska republika u centru Zagreba. Da biste došli do njihova Swanky Monkey Garden bara morate ući u usko dvorište u Ilici, proći pokraj verande s biciklima i ulaza u apartmane, u cafe kraj živopisne recepcije i dnevnog boravka hostela u pločicama ispisanima flomasterom, u kojemu obično sjedi neko veselo društvo, u cafeu vas netko mora uputiti kroz stražnja vrata i unutarnju terasu kraj poštanskih sandučića, na stubište kraj kojega se prostiru tri velike terase s bazenom i…
VIŠE O BARU

Hemingway je u 16 godina od pionirskog poduhvata postao klasik hrvatske barske scene

Preuzeti jedan od centralnih gradskih barova s osamnaest godina zvuči kao dosta hrabra stvar, ali Danijel Horvat ne izgleda nimalo nesigurno. Ako vas zanima kako je tako rano dospio do pozicije glavnom barmena Hemingwaya morate sjesti za šank. “To su mi možda najdraži trenuci u poslu”, kaže, “Kad gosti dođu kasno navečer, sjednu ovdje i počnu razgovarati. Mirni trenuci, u kojima pogađate i poslužujete točno ono što žele piti, kad uspostavljate kontakt ovaj posao čine posebnim.” Kad je počinjao, imao…
VIŠE O BARU

Papa’s true american bar, kolijevka zagrebačke barske demokracije

Jedan od pionira hrvatskog barskog preporoda, Papa's True American Bar je i kolijevka zagrebačke barske demokracije. American barovi to uvijek i jesu, mjesta gdje se ljudi okupljaju cijeli dan, dolaze na hamburgere, krilca, dobro pivo ili koktele prije izlaska, jedni kraj drugih gledaju utakmice, ventiliraju poslije stresnog dana na poslu, preživljavaju prve dejtove ili se klade u izbornim noćima svejedno je, american bar je podnosi sve, dok su svi opušteni i prijateljski raspoloženi. Papa's je otvoren je u lipnju 2014. Postavio ga je barmen…
VIŠE O BARU

Kako su Andrea Klemenčić i njezin tim s Dežmanom postavili novi barski standard

Čim uđete u Dežman Mini Bar, očigledno je da ste u baru s najvećom koncentracijom kvalitete po metru kvadratnom. Ne zato što je malen. Dežman Mini Bar otvoren je vrata do Dežman bara, koji je u dvije godine rada postao jedno od omiljenih okupljališta u Zagrebu. Mali, mračni, odlično uređeni bar s visokim stolovima i polukružnim šankom za kojim se stoji i pije, izgleda kao bar iz kojega se ne izlazi nakon jednog pića. Menadžerica Andrea Klemenčić i njezin 15-člani tim postavili…
VIŠE O BARU

Proveli smo subotu popodne za šankom, s Noelovim barmenom Romanom Rabikom

Barmen Roman Rabik sada je trebao raditi u baru restorana Chicama koji je slavni Bek Narzi nedavno otvorio u Chelsea, nakon blistavog niza u moskovskom Moskovskyju i londonskoj Pachamami. Ali u subotu u vrijeme ručka sjedili smo za Romanovim  barom u novom zagrebačkom restoranu Noel kraj Meštrovićeve džamije. Oko 15:30 Noel je bio pun, prvi sitting za ručak je završavao i konobari su svakih nekoliko minuta dolazili po koktele. “Svaki kreativni proces počinje od riječi”, počeo je Roman pružajući nam male plastične…
VIŠE O BARU