NAJBOLJI BAROVI

Probali smo Aviation Old Tom, odležani slatki gin koji oživljava zaboravljeni engleski stil iz 18. stoljeća

Sudeći po onome što smo vidjeli na ovogodišnjem izdanju London Cocktail Weeka i na Bar Conventu Berlin, gin craze nije se ni približio vrhuncu, a kamoli kraju. Broj destilerija i inovativnih craft ginova još entuzijastično raste. Tržište je u vrhu toliko zasićeno, da malotko očekuje da će se u grupu najjačih globalnih brenova u dogledno vrijeme ugurati novi igrači. Destileri craft ginova prostor zato traže na novim tržištima i s novim strategijama. “Čini se da će proizvođačima craft ginova ubuduće…
CIJELA PRIČA

BAR CONVENT BERLIN Osam najvažnijih novih trendova u barovima i industriji pića

Ove godine, organizatori sajma Bar Convent Berlin po prvi put inzistiraju na potvrdi poslodavca ili nekom drugom dokazu o pripadanju industriji prilikom prijave i kupovine karte. Intenzivna online kampanja kojom su najavljivali ograničeni broj ulaznica isključivo namijenjenih profesionalcima, ipak nas nije u potpunosti pripremila na ono što nas je tamo čekalo. Tisuću izlagača na 22.000 kvadrata koje u dva dana posjeti 10.000 profesionalaca samo su uvod u intenzivan program degustacija, predavanja, radionica, susreta s kolegama i brojnih brendiranih partija, pop-up…
CIJELA PRIČA

LONDON COCKTAIL WEEK Zadnja noć u Happiness Forgets, Dandelyanu, Artesianu i Orioleu

Iako je zadnji dan Cocktail Weeka, Londonska scena ne posustaje. Svi barovi u kojima smo bili su ugodno popunjeni, barmeni izgledaju pomalo iscrpljeno, ali i dalje su nasmijani i spremni preporučiti pića koja obavezno treba probati i barove koje vrijedi obići. Dan počinjemo uz Happiness Forgets, u kojem smo nakon par zbunjenih krugova po susjedstvu jedva dobili stol na 45 minuta. Ovo je naime pravi podrumski speakeasy bar koji nas je osvojio savršeno uigranim timom od troje ljudi, koji uz…
CIJELA PRIČA

LONDON COCKTAIL WEEK Zašto je Singapur treća najjača svjetska barska scena i kako Lyan barovi brišu granice gastronomije i miksologije

Unatoč činjenici da se nalazimo u europskoj prijestolnici koktela, drugi dan našeg posjeta obilježila je Azija. Od genijalnih dumplingsa koje smo ručali u restoranu Beijing Dumpling, do koktela iz singapurskih barova koje smo probali na više lokacija. Degustaciju smo započeli na radionici History of Gin Through Cocktails koju je u scout baru organizirala ekipa iz Ford's gina. Gin 86 Compani koji proizvodi Ford's gin, prvi je brend destilata namijenjen prije svega barmenima i koktelima, pa je tako profil njihovog gina prilagođen…
CIJELA PRIČA

LONDON COCKTAIL WEEK EXCLUSIVE Barmen Vedran Gulin uživo vas izvještava iz najvrućih londonskih barova

Pripremajući se za drugi Cocktail Week Zagreb koji nas očekuje u svibnju iduće godine, a koji će, uz nastavak promoviranja barova i restorana koji serviraju kvalitetne koktele, ove godine staviti naglasak na edukaciju profesionalaca, posjetili smo London Cocktail Week. U jeku rasističkog skandala osnivača američkog festivala Tails of Cocktails, londonska je manifestacija iskoristila priliku da preuzme primat u svjetskoj koktel industriji. Naš prvi dan u Londonu je premašio sva očekivanja, a još nismo ni stigli u Cocktail Village - centralnu lokaciju…
CIJELA PRIČA

Virgin Airlines otvorio je prvi virtualni craft bar na svijetu (s pravim koktelima, naravno)

Nakon što su na svojim letovima najavili partnerstva s nekima od najvrućih barova na svijetu (Smuggler’s Cove, White Lyan, Dandelyan, Employees Only…) Virgin Airlines svom se seksi Clubhouse programu dodao novu atrakciju, prvi bar s VR menijem koji nudi “imersivnu digitalnu avanturu”. Korištenje VR setova poput Oculus Rifta već se neko vrijeme provlači kao ideja s puno potencijala u industriji pića, ali dosad su je uglavnom demonstrirali na sajmovima. Virgin je prvi primjenjuje komercijalno. Uglavnom, dok će na letovima posluživati…
CIJELA PRIČA

Kanađanka Kaitlyn Stewart pobjednica je najprestižnijeg natjecanja barmena na svijetu

Kanađanka Kaitlyn Stewart proglašena je bartendericom godine na ovogodišnjem World Classu, najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju barmena. Za titulu najbolje, Stewart je morala pobijediti 10.000 natjecatelja iz cijeloga svijeta. “Bez riječi sam. Nisam očekivala ovo ali sam ushićena i vjerojatno će mi trebati par dana da shvatim što se dogodilo”, izjavila je Stewart za Reuters u četvrtak nakon proglašenja. Višednevno iscrpljujuće natjecanje u svijetu miksologije ima status koji u sportu imaju finale Lige prvaka ili najvažnija svjetska prvenstva. Prijavljuje se…
CIJELA PRIČA

PRIČA O BARMENU HEROJU: Kako je veliki hokejaški talent Zvonimir Lovrenčić poslije strašnog fizičkog napada postao vrhunski miksolog

Petog prosinca 2010. godine oko dva ujutro, u Klaićevoj ulici u Zagrebu blizu kafića Tim, dva su ljudoždera pretukla devetnaestgodišnjeg Zvonimira Lovrenčića. Ti su kriminalci, koji bi u državi ozbiljnijoj od Hrvatske služili deset do petnaest godina robije, Lovrenčiću su na tri mjesta slomili lubanju, a uz to bocom Karlovačkog piva izbili vilicu koja je završila u usnoj šupljini. Zvonimir Lovrenčić bio je jedan od najdarovitijih hrvatskih hokejaša. Nastupao je za sve dobne selekcije hrvatske reprezentacije, uključujući seniorsku. Baš je…
CIJELA PRIČA

Barmen Ivan Mandarić i tim Joe’s bara s novom ljetnom kartom definirali su drugačiji trend koktela u Zagrebu

Kad smo ovoga proljeća pričali o njegovim planovima za Joe’s Bar, barmen Ivan Mandarić upravo je dovršavao temelj tih planova, novu kartu koktela. Joe’s Bar u Arcotelu u Branimirovoj ulici trenutno je jedini bar u Zagrebu koji planski ispituje mogućnosti klasičnih koktela i stilova na tek probuđenoj hrvatskoj barskoj sceni. Mandarićeva lista u Joe’s Baru uvijek je funkcionirala kao kratki popis lektire za sve koji nešto žele učiti o koktelima ispijajući svoj put kroz Old Fashioned, Bombardiere i Dry Martinije.…
CIJELA PRIČA

Ivan Mandarić pripremio nam je Over The Rainbow, briljantan koktel kojeg još nema na karti Joe’s Bara (ali se katkad može dobiti)

U pauzi između dva filmu u Cinestaru u Branimir Centru, svratili smo u Joe’s Bar, mjesto s toliko dobrom ekipom barmena da je dosadna Branimirova ulica zbog njih postala jednom od najuzbudljivijh gradskih odredišta za fina pića. Barmen Ivan Mandarić, čovjek koji je na zagrebačkom Cocktail Weeku proglašen najboljim miksologom, ovih dana predstavit će kartu s 27 novih koktela, od kojih je šest autorskih. Mi smo, pak , imali zadovoljstvo probati briljantni Over The Rainbow, koji će na Joeovu listu…
CIJELA PRIČA

BARMEN DARKO UREMOVIĆ Čovjek koji je stvorio najprestižniji hotelski bar na Jadranu

U špici sezone barmen Darko Uremović vodi tri bara s tridesetak zaposlenih. “To je timski rad, puno se nadopunjavamo, ali moja je zadnja”, kaže. Kao glavni barmen hotela Lošinj Hotels &  Villas, Uremović je istodobno šef, suradnik i mentor svom velikom timu. Čini se kao kompliciran zadatak. “Imamo sistem. Blitz krieg”, kaže. Blitz krieg su desetominutna mentoriranja fokusirana na samo jedan element. Uremović je ovu metodu uveo iz nužde, i tvrdi da se pokazala vrlo efikasnom.  “Kad barmen napravi grešku, ako dan…
CIJELA PRIČA

ANTIQUE PELINKOVAC CONTEST No Ice Please Karla Ferenčaka iz Noela

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića i…
CIJELA PRIČA

ANTIQUE PELINKOVAC CONTEST Walk This Way Dominika Bečvardija iz Dubravkinog puta

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića i…
CIJELA PRIČA

INTERVJU S BARMENOM DUŠANOM ZARIĆEM Zagrebački craft barovi ravnopravni su konkurenciji na svjetskoj sceni

Dušan Zarić jedan je od barmena koji su pokrenuli svjetsku evoluciju craft koktela. Suosnivač kultnog njujorškog bara Employees Only, sedmog na listi 50 Najboljih barova na svijetu i bara Macao Trading Co, U petak je u organizaciji Coca Cola HBC Adra Centra izvrsnosti u prepunom Kaptol Boutique Cinema održao predavanje o gradnji uspješnih barmenskih timova i profitabilnih barova. Zarićeva definicija koja barmensku profesiju smatra kompletnim hospitalityjem a ne samo miješanjem pića, kroz Employees Only i njegova mentorstva promijenila je svjetsku barsku…
CIJELA PRIČA

Ivan Mandarić iz Joe’s Bara prvi je odgovorio na nacionalni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem

Kult Plave Kamenice priređuje pozivni natječaj za najbolji koktel s Antique Pelinkovcem, jednim od sasvim rijetkih domaćih jakih pića internacionalnog kvalitativnog ranga. Budući da se Antique već dulje vrijeme nalazi na policama vodećih hrvatskih barova, niz barmena priključio se ovom izazovu. Badel će kao proizvođač Antiquea izabati pobjednika, koji će biti nagrađen većom količinom ovog pića, a recepte za najbolje nakon natjecanja planira objediniti u brošuri posvećenoj Antique Pelinkovcu. https://www.youtube.com/watch?v=2D8_RcIfxzY Biljni i začinski likeri jedna su od najintrigantnijih kategorija pića…
CIJELA PRIČA

8 koktela i barmena s kojima trebate početi svoj Cocktail Week Zagreb

U Zagrebu sutra počinje Cocktail Week Zagreb, prvi veliki festival barova i barmena koji širokoj publici želi predstaviti jednu od najuzbudljivijih scena hrvatske gastronomije. Kokteli su jedinstvena pića. Potpuno osobni, napravljeni samo za vas, za trenutak i raspoloženje, ili kao razgovor s barmenom i njegovom filozofijom, nekoliko desetljeća bili su zanemareni jer su se zbog niza, uglavnom komercijalnih razloga i krive prezentacije, udaljili od tradicije na kojoj su nastali. Nova generacija svjetskih barmena iskopala je stare knjige, (što nije bilo jednostavno jer za…
CIJELA PRIČA

Zagrebački barmeni izlaze na ulice. U ponedjeljak počinje Cocktail Week ZG

Zagrebački barmeni od ponedjeljka izlaze na ulice. Počinje Cocktail Week Zagreb, prvi veliki event ove vrste od početka koktelskog preporoda u Hrvatskoj. Od 15. do 20. svibnja najbolji zagrebački barovi miksaju koktele po prijateljskim cijenama. Lista barova koji se uključuju još raste, ali ovo što je najavljeno dosad daje gotovo potpuni pregled svega relevantnog na gradskoj barskoj sceni, koja upravo proživljava nešto slično Novom valu iz 80-tih. Vode je nevjerojatno strastveni, talentirani i ambiciozni barmeni koje zaista vrijedi upoznati. Evo…
CIJELA PRIČA

Kako je dječja TV zvijezda Karlo Ferenčak s 19 godina preuzeo Noelov bar (i kakve veze gluma ima s tim)

S Karlom Ferenčakom upoznali smo se negdje na početku Bar Only Challengea, neformalnog Facebook natjecanja zagrebačkih barova u pravljenju soura. Izazov su postavili barmeni Swanky Monkey Gardena, odgovorio je tim Dežman mini bara, oni su izazvali Ivana Mandarića iz Joe’s Bara, na njegov  izazov odgovorio je bivši barmen Joe’s Bara Roman Rabik koji sada radi u B35, on je izazvao Marija Majcena iz kluba H2O a ovaj, pak, nekadašnjeg Rabikova učenika Karla Ferenčaka, koji je nakon Rabikova odlaska preuzeo bar…
CIJELA PRIČA

BARMEN FILIP PLETEŠ: Od Royal Caribbeana i Nikki Beacha do Dubravkinog puta

Kad smo prije par tjedana u Dubravkinom putu prvi put vidjeli barmena Filipa Pleteša, znali smo da ne dolazi s hrvatske barske scene. Nije stvar samo u tome da ga nikad nismo vidjeli u barovima, nešto u njegovo energiji i pokretima bilo je drugačije od onoga na što smo navikli. Zaintrigirao nas je koktelima. Amico Italiano nam je odmah ušao među favorite. Amaretto di Saronno i Campari daju ovom koktelu otmjenu, svježu gorčinu, porto mu daje visinu, a elegantni Dolin…
CIJELA PRIČA

Barmen Ivan Mandarić iz Joe’s Bara otkrio nam je kako je klasični hotelski bar postao gradski hotspot

Ovo mjesto lako biste previdjeli. Bar na ulazu u generički Arcotelov poslovni hotel, s pogledom na zid grafita u Branimirovoj, sa starim požutjelim lampama iz 80-tih iznad šanka i tamnim starinskim kožnim garniturama koje podsjećaju na socijalističke hotele. Ali u jedan popodne u radni dan, prošli tjedan, obje terase Joe’s Bara bile su pune. Unutra je sjedilo desetak ljudi, uglavnom Zagrepčana, mladih parova, mama s djecom u kolicima i stalnih gostiju koji su pijuckali i čitali novine. Joe’s Bar brani…
CIJELA PRIČA