NAJBOLJI BAROVI

ATENSKA LEKCIJA IZ UGOSTITELJSTVA Kako je tradicionalni turistički grad postao superiorna koktelska destinacija

Medijska slika ove zemlje u dubokoj financijskoj krizi i vlastito nepoznavanje grčkog načina života, nisu me baš najbolje pripremili na atensku vibrantnu barsku scenu. Naime, dva dana koje smo proveli u ovoj metropoli, bila su ispunjena samo ugodnim iskustvima i besprijekornom uslugom. U Atenu smo sletjeli u nedjelju popodne. Već šokirane od toplog, gotovo proljetnog vremena, domaćini su nas dodatno šokirali i kasnopopodnevnim izlaskom u bar koji je izgledao kako barovi u zagrebačkom centru izgledaju u petak navečer. DJ koji…
CIJELA PRIČA

U prepunom Aperitivu probali smo pet hedonističkih autorskih koktela

Srijeda baš i nije dan za izlaske. A i oni koji izlaze uglavnom bi se trebali motati oko adventskih kućica, u potrazi za kuhanim vinom i kobasicama. Usprkos tako definiranom stanju stvari, novi zagrebački bar Aperitivo u Staroj Vlaškoj, već je u osam navečer bio gotovo pun, da bi se u pola deset tražile stolice više, jedna je mlada dama došla do našeg stola i pitala smije li posuditi stolicu. Profesionalna deformacija natjerala nas je da promatramo što se pije…
CIJELA PRIČA

NOOR BAR Najbolje iskorištenih osam kvadrata u Splitu

U starom centru Splita gotovo svaki je prostor pretvoren u trgovinu ili lokal. Od bivših socijalističkih trgovina do zaštićenih povijesnih zgrada, od malih unutrašnjih dvorišta do stubišta, svaki kvadratni metar upregnut je u lokalni turizam i uslužnu ekonomiju. Najmasovnija kategorija su jeftini generički lokali s lošim street foodom, iduća razina su simpatične privatne trgovine suvenirskom hranom, burgeraji i poneka duhovito nazvana pekarnica ili sladoledarnica koja se trudi oko brendiranja poput Toto's, Gligore ili Luke, stupanj više su poznati splitski bistroi…
CIJELA PRIČA

Otvoren je Aperitivo, bar s osamdesetak rumova, stotinjak ginova i bar 150 whiskya

Brojke iz naslova samo su načelno točne. Nismo, naime, uspjeli baš sve izbrojati. Kad smo, recimo, došli do osamdesetog gina na karti novog bara Aperitivo otvorenog u četvrtak u Vlaškoj 9, suočili smo se s još jednom stranicom posvećenom posebnim, manje popularnim tipovima gina. Kad je pak riječ o whiskyu, škotski su maltovi podijeljeni regionalno, a samo je Islay zastupljen s 25 etiketa, dok na listi bourbona možete birati između tri Blantona. Blanton je za bourbone otprilike isto što i…
CIJELA PRIČA

Timeov Roman Rabik pobjednik je natjecanja za najbolji koktel s Antique pelinkovcem

"Jednoglasno smo odlučili barmenu Romanu Rabiku dodijeliti titulu pobjednika natječaja za najbolji koktel baziran na Antiqueu. Smatramo da Rabikov koktel i prezentacijski i okusom i aromama najskladnije odražava miksološke potencijale Antiquea, te da i u kontekstu miješanja pića najbolje odražava receptivne značajke Antiquea koji u Rabikovu koktelu ostaje jasno prepoznatljiv,” stoji obrazloženju odluke, što ga je potpisao Badelov menadžer Hrvoje Tandara. https://youtu.be/mnwwIVu6_KY U protekla dva mjeseca Badelov ocjenjivački tim obilazio je zagrebačke barove, hotele i restorane, gdje su im vodeći…
CIJELA PRIČA

Boogie je mjesto odlične energije i sjajne glazbe. Šteta što im bar to ni izbliza ne prati

U subotu navečer Boogie, novi jazz klub nedavno otvoren u Margaretskoj, vjerojatno je bio najenergičnije mjesto u Zagrebu. A konkurencija je bila jaka. Malo dalje, ispred Kina Europa nije se moglo proći od gužve na otvaranju ZFF-a, u grad se počela slijevati publika s koncerta Tram 11 u Domu sportova, Gavella se punila za after party otvorenja filmskog festivala i svi kafići i barovi bili su prepuni. Boogie je novi poduhvat vlasnika Pepera, Johanna Francka i nekadašnjeg speakeasyja Šupa, da…
CIJELA PRIČA

Barmen splitske Bokamore Marino Karinja zasluženi je pobjednik prvog Beefeaterova natjecanja u Hrvatskoj

Koktel natjecanja su svakako jedan od boljih načina za valorizaciju autorskog rada barmena i druženje s kolegama, ali i izvrstan način za afirmaciju destilata i detaljno pričanje priče branda upravo barmenima koji s brandom ostvaruju povezanost koju će prenositi gostima. Ovakva natjecanja su obično dosta stresna za mlade barmene od kojih se očekuje kreiranje nekoliko jednakih pića pod pritiskom publike i žirija, a onda i prezentiranje pića vizualno, ali i usmeno. Beefeaterov MIXLDN postoji već 7 godina, a ove se godine…
CIJELA PRIČA

Prvi speakeasy u Veneciji jedan je od najljepših barova u koje ćete ikada ući (ako budete znali lozinku)

Nazovite u Englesku na + 44 7448649927. Ili pošljite mail na  [email protected] Bar radi samo za rezervacije, od utorka do subote, od 22 do 3 ujutro. Prima 25 gostiju. Ako dobijete mjesto, dobro zapamtite lozinku. Ne pitajte previše. I sebi i barmenu dajte vremena za izbor prvog koktela. Onda zaboravite na pitanja i prepustite se. Mobiteli, politika, religija i nogomet nisu dobrodošli. Puši se vani. Spritz je zabranjen, koliko god to svetogrđe bilo u Veneciji. Votke nema, jer je nije…
CIJELA PRIČA

Probali smo nove zimske koktele Dominika Bečvardija. Movie Night bi trebao biti zvijezda ovogodišnjeg Adventa

Cimet, klinčići, kuhano vino, naranče, snijeg, germknedle…zimski mirisi vjerojatno spadaju u najjače emotivne trigere kada govorimo o hrani. Zbog tih mirisa i osjećaja koje izazivaju, hladnoća i duge zimske noći nas ne otvrdnjuju, raznježuju nas, vesele i okreću sebi i drugima. Ali jesu li zimski mirisi zaista pokretači sjećanja i emocija, ili samo asocijacija na ono što zaista daje draž zimi? U svojoj novoj zimskoj koktel listi, glavni barmen Dubravkinog puta Dominik Bečvardi bavi se drugim dijelom ove jednadžbe. ”Tražio…
CIJELA PRIČA

Eliscafe Nika Orošija ušao je u Phaidonov vodič najboljih mjesta za kavu na svijetu

Phaidonove“Where to” knjige neophodne su kao Trip Advisor, Untappd i Google Maps, napisao je, dosta točno, jednom jedan kritičar. Gotovo da nema čovjeka ozbiljnije zainteresiranog za dobru hranu i pića, da nema barem jedan od tri naslova: Where Bartenders Drink, Where Chefs Eat ili Where to Eat Pizza. Ova Phaidonova izdanja posebna su jer ih pišu profesionalci, dubinski insajderi, barmeni, kuhari, baristi koji spadaju među najbolje u svojim područjima. Najnoviji Phaidonov insajderski vodič po svijetu, posvećen je kavi. Konačno. Ali…
CIJELA PRIČA

Ovaj topli souptail s Lagavulinom barmena Marina Nekića je potencijalni jesenski hit

Gledajte to s vedrije strane. Jesen nosi kraće dane, hladnoću i kiše, ali nosi i bezbroj prilika za uživanje u dobrim pićima. Festivali, Halloween, kućna okupljanja, premijere, izložbe ili jednostavno mirne rane jesenje večeri…dat će vam bezbroj razloga za razmišljanje o koktelima. I ova je jesen posebna po tom pitanju. Još lani u ovo doba rast craft barova u Zagrebu tek je počinjao. Sada, kad je u punom zamahu, možete istražiti milijun kombinacija i žanrova, ali i posve novih formi…
CIJELA PRIČA

Ambiciozni barmen Zvonimir Lovrenčić potpisuje novi koncept Khala bara

Khala je godinama bila sinonim za masovni klupski noćni život u Kaptol centru. No, to mjesto upravo prolazi radikalne promjene. Uzlet zagrebačke bistrološke i barske scene zadnje dvije godine tek počinje pokazivati koliki je učinak imao na lokalno tržište. Khala je nedavno otvorila restoran, a od ovoga vikenda predstavlja potpuno novi koncept bara,koji potpisuje ambiciozni glavni miksolog tvrtke Acrobat Zvonimir Lovrenčić, koji se nakon angažmana u paškom Boškincu vratio u Zagreb s početkom udarne barske sezone.  Sa četrnaest Lovrenčićevih signature…
CIJELA PRIČA

Legendarni American bar u londonskom Savoyu je najbolji bar na svijetu. London se vratio u formu

Legendarni American Bar u londonskom hotelu Savoy proglašen je najboljim barom na svijetu, u izboru World's 50 Best Bars. Ovaj pretižni naslov stigao je upravo u trenutku kad je American Bar prvi put nakon sto godina imenovao ženu na mjesto glavnog barmena. Philippa Guy je tako postala izravna nasljednica povijesne barske heroine Ade Coleman, koja je početkom dvadesetog stoljeća 23 godine držala bar u Savoyu i, među ostalim, izmislila klasik Hanky Panky. Našu priču o American Baru možete pročitati OVDJE.…
CIJELA PRIČA

Bečki Le Cru primjer je bara kakav je prilično neophodan Zagrebu

Le Cru - Comptoir de Champagne, netipični je šampanjski bar smješten u strogom centru Beča, par minuta hoda od katedrale Svetog Stjepana. Le Cru je netipičan zato što je uspio deglamurizirati šampanjac. U Le Cru se ne odlazi u večernjoj odjeći, s pretpostavkom da ćete potrošiti milijun dolara. U Cru se ide opušteno, s djecom i psima i novinama, kao da odlazite na kavu, jedino što se umjesto kave ili piva pije isključivo šampanjac. I Cruovo radno vrijeme prilagođeno je dnevnom…
CIJELA PRIČA

Virgin Airlines otvorio je prvi virtualni craft bar na svijetu (s pravim koktelima, naravno)

Nakon što su na svojim letovima najavili partnerstva s nekima od najvrućih barova na svijetu (Smuggler’s Cove, White Lyan, Dandelyan, Employees Only…) Virgin Airlines svom se seksi Clubhouse programu dodao novu atrakciju, prvi bar s VR menijem koji nudi “imersivnu digitalnu avanturu”. Korištenje VR setova poput Oculus Rifta već se neko vrijeme provlači kao ideja s puno potencijala u industriji pića, ali dosad su je uglavnom demonstrirali na sajmovima. Virgin je prvi primjenjuje komercijalno. Uglavnom, dok će na letovima posluživati…
CIJELA PRIČA

ANDREA KLEMENČIĆ Već radimo na širenju Lokal bara i One Suite Hotela po Hrvatskoj

Andrea Klemenčić, poduzetna djevojka iz Kostrene, postala je zvijezda hrvatske ugostiteljske industrije kad je zagrebački Dežman Bar pretvorila u najvrući i najprofesionalniji lokal na izrazito kompetitivnoj gradskoj barskoj sceni Onda je ovog proljeća otišla u Dubrovnik, gdje je s vlasnikom Lukšom Jakobušićem otvorila One Suite Hotel, vjerojatno najinovativniji hotelski koncept u zemlji. S gospođicom Klemenčić razgovarali smo dva mjeseca poslije otvaranja One Suite Hotela, kad se već može konstatirati da taj ultramoderni koncept prilično dobro funkcionira i u Hrvatskoj. Zašto…
CIJELA PRIČA

SPIRITED AWARDS Ovo su najbolji svjetski barovi, barmeni i pića za 2017.

Ovih dana na specijaliziranim se medijima ponovno vodi rasprava o Tales of the Cocktail, najvećem eventu industrije jakih pića. Tales of the Cocktail godinama je bio kultna stvar u barskom svijetu, započet kao serija seminara i skupova za profesionalce, s eksplozijom craft koktela i barova postao je mainstream, masovni komercijalni festival koktela koji je ove godine vodio komičar Michale Ian Black, a nastupali su Snoop Dog i članovi Major Lazera. Kao što se dogodilo s SXSW i drugom neovisnim okupljanjima,…
CIJELA PRIČA

PRIČA O BARMENU HEROJU: Kako je veliki hokejaški talent Zvonimir Lovrenčić poslije strašnog fizičkog napada postao vrhunski miksolog

Petog prosinca 2010. godine oko dva ujutro, u Klaićevoj ulici u Zagrebu blizu kafića Tim, dva su ljudoždera pretukla devetnaestgodišnjeg Zvonimira Lovrenčića. Ti su kriminalci, koji bi u državi ozbiljnijoj od Hrvatske služili deset do petnaest godina robije, Lovrenčiću su na tri mjesta slomili lubanju, a uz to bocom Karlovačkog piva izbili vilicu koja je završila u usnoj šupljini. Zvonimir Lovrenčić bio je jedan od najdarovitijih hrvatskih hokejaša. Nastupao je za sve dobne selekcije hrvatske reprezentacije, uključujući seniorsku. Baš je…
CIJELA PRIČA

Barmen Ivan Mandarić i tim Joe’s bara s novom ljetnom kartom definirali su drugačiji trend koktela u Zagrebu

Kad smo ovoga proljeća pričali o njegovim planovima za Joe’s Bar, barmen Ivan Mandarić upravo je dovršavao temelj tih planova, novu kartu koktela. Joe’s Bar u Arcotelu u Branimirovoj ulici trenutno je jedini bar u Zagrebu koji planski ispituje mogućnosti klasičnih koktela i stilova na tek probuđenoj hrvatskoj barskoj sceni. Mandarićeva lista u Joe’s Baru uvijek je funkcionirala kao kratki popis lektire za sve koji nešto žele učiti o koktelima ispijajući svoj put kroz Old Fashioned, Bombardiere i Dry Martinije.…
CIJELA PRIČA

Kako za malo novca provesti ljetnu večer uz koktele? Na Esplanadinoj terasi Oleander

U subotu navečer u gradu je bilo tako vruće da nismo imali snage za bilo kakve večere, pune barove ni akciju, pa smo tražili najmirniji i najprozračniji način da provedemo par sati vani. Završili smo tako na Esplanadinoj terasi Oleander, gdje se i u najsparnije dane može uhvatiti malo povjetarca, a povjetarac je ovoga puta donosio i operne arije s Tomislavca. Baš što smo tražili. Naručili smo koktele i dva mala jela s barskog menija. Na lijepoj terasi prošaranoj oleandrima…
CIJELA PRIČA