Slovenski vinar Andrej Cep (Gordia) u četvrtak gostuje u Xatu Tvrtka Šakote

Chef Tvrtko Šakota i specijalisti za prirodna vina iz tvrtke Hidden Wines, u četvrtak 14. prosinca u zagrebačkom restoranu Xató u 20 sati priređuju još jednu zanimljivu vinsku večeru, na kojoj gostuje talentirani mladi slovenski vinar Andrej Cep, osnivač vinarije Gordia.
Gordia je relativno mlada vinarija, Andrej Cep ju je osnovao 2007. u mjestu Kolomban u brdima iznad Ankarana, gdje je odrastao u obitelji lokalnih restoratera i kasnije preuzeo roditeljski biznis. Samouki vinar i kuhar, Cep je Gordiu osnovao kao biološku vinariju koja proizvodi nekoliko vrlo zanimljivih slovenskih prirodnih vina. “Vinar samo postao iz čiste strasti,” rekao je u jednom intervjuu, “Išao sam na sommelierske tečajeve i kušao razna vina, obilazio podrume…Moja obitelj imala je nešto zemlje i predložio sam ocu da zasadimo vinograd. Složio se i tako smo 2003. posadili prve loze, da bi ih 2007. imali 18.000. U drugoj berbi dobili smo certifikate za biološki uzgoj i počeli učiti o spontanoj fermentaciji koja se tradicionalno koristila u Istri”.

Na nadmorskoj visini od 90 do 130 metara, Gordia proizvodi 500 do 800 grama grožđa po trsu i godišnje proizvede 12.000 do 15.000 boca vina. Sva vina odležavaju u drvenim bačvama 12 do 36 mjeseci, ne dodaju selektirane kvasce i koriste minimalne količine sumpora. Vina se ne filtriraju.

Gordia je poznata po svojim maceriranim i svježim malvazijama, izrazito maceriranom vinu Belo, kupaži malvazije, sauvignona i sivog pinota, pjenušac Gordia od malvazije i chardonnaya i passitu Damigiana, te jednim crnim vinom, kupažom cabernet sauvignona merlota, syraha i refoška. Po stilu svojih oranža, Gordia bi mogla biti prirodni pairing za Xatov meni. Cijena večere je 590 kuna po osobi. Informacije o rezervacijama možete potražiti OVDJE ili na telefonskom broju 091 5093 191.

FacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterpinterestlinkedintumblrmail

LISTE, RECEPTI...

VIEW ALL

8 najboljih zagrebačkih restorana za prvu polovicu 2017.

Prilično nevjerojatna restoranska groznicam koja trese Zagreb od…

Kratki pregled najzabavnijih vlasničkih i kuharskih pogešaka u zagrebačkoj restoranskoj industriji

Kad su nam jučer, uz genijalno sočni američki…

5 pjenušavih rosea koji dočaravaju kako bi svibanj zaista trebao izgledati (i mirisati)

Dakle, očigledno je da nikada nismo imali hladniji,…

6 hrvatskih craftova koje volimo i cijenimo više od ostalih domaćih piva

Hrvatska craftomanija nikako da se zaustavi. Dapače, stalno…

10 hrvatskih chefova koji su obilježili 2016.godinu

Ovo nije lista deset najboljih hrvatskih kuhara.Takvu bi…

CRNE TOČKE JADRANSKE GASTRONOMIJE Kratki popis područja, gradova i otoka gdje se ne može dobro jesti

Premda državne i lokalne vlasti, i promotivno usmjereni…