Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Acrobat je u Hrvatsku doveo Solderu, možda najvažnijeg vinara u cijeloj Toskani

Osamdesetogodišnji Gianfranco Soldera proizvodi ultraluksuzna i radikalno tradicionalna vina u vrlo, vrlo malim količinama. Njegove maksimalne tiraže ne prelaze dvadeset tisuća buteljki. Njegove su cijene, pak, apsolutno najviše u Toskani, ne računamo li samo nekoliko supertoskanaca poput Masseta. Buteljke Solderinih vina u maloprodaji koštaju zimeđu 400 i 600 eura, kad uspiju doći u maloprodaju. Prije desetak godina vrijedilo je, naime, pravilo da niti jedna talijanska vinoteka ne smije držati više od tri boce jedne Solderine etikete iz iste berbe. Ili je barem Gianfranco Soldera želio da to pravilo stupi na snagu .

Gianfranco Soldera, po profesiji osiguravatelj, poznat je po vrlo radikalnim stavovima prema vinu. On, primjerice, ne priznaje ni samu mogućnost da bijelo vino ikada bude stvarno vrhunsko vino (osim kad je riječ o Gravneru, ali Gravner je ionako oranž). On ne dopušta da se za vrijeme degustacije vino pljuje, jer smatra kako je gutanje vina presudno za stvaranje ispravnog dojma o vinu. On, napokon, drži kako njegova vina spadaju među pet najboljih na svijetu u svom rangu cijena, i nije spreman raspravljati o tome.

Gianfranco Soldera

Gianfranco Soldera kupio je imanje Case Basse u Brunellu di Montalcino prije nekih 45 godina. Imanje je , kaže legenda, bilo potpuno zaraslo, Soldera je od 24 hektara samo osam zasadio lozom. Ostalo je otišlo na vrtove za koje se brine njegova supruga, ili je, pak, prepušteno divljini. Soldera je, očekivano, fanatik maksimalno prirodnog pristupa u proizvodnji. Vinograde gnoji štalskim gnojivom, a za zaštitu koristi bakar i razne prirodne pripravke.

Prinosi su minimalni, oko 300 do 400 grama grožđa po jednoj lozi, a vina u podrumu u velikim slavonskim bačvama (Soldera se grozi barrique, barem u kontekstu Brunella), odležavaju četiri do sedam godina, zavisno o berbi. I redovito dobivaju fenomenalne ocjene, koje Solderi pomažu pri održavanju tako visokih cijena.

Gianfranco Soldera doživio je prije pet godina ozbiljnu katastrofu. Jedan nezadovoljni radnik oštetio je bačve, pa je iz njih iscurila velika količina vina iz nekoliko različitih berbi. Posljedica te radne sabotaže (krivac je osuđen na četiri godine zatvora), jest dodatna nedostupnost Solderinih vina. Nekoliko berbi s kraja prve dekade dvijetisućitih napunjeno je u svega 3500 boca. Druga posljedica napada na Solderin podrum jest Solderino izbacivanje iz Konzorcija za Brunello di Montalcino.

Naime, Konzorcij je predložio Solderi da pod posebnom etiketom buteljira vina koja će mu donirati drugi ugledni proizvođači iz Brunella, kako bi nadomjestio gubitak svoga vina. Soldera je reagirao ekscentrično i agresivno, pa je u intervjuu za Corriere della Serra Konzorcij optužio za pokušaj prevare potrošača, na što ga je Konzorcij izbacio i tužio redovnom sudu. Iza tog incidenta, na Solderinim novijim etiketama više ne piše Brunello di Montalcino nego Toscana IGT, Soldera, 100% Sangiovese, Case Basse. Dino Kušen, vlasnik zagrebačkog Acrobata i vinoteke Svijet vina, uspio je doći do određene količine Soldere iz 2012.godine. Radi se o jednom od najrjeđih, najvrednijih i najsenzacionalnijih vina, koja su se ikad mogla nabaviti u Hrvatskoj.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.