U listopadu 2023. Dino Kušen i chef Mana2 Hrvoje Kroflin putovali su Japanom. Predstavnici Sake Brewery odveli su ih na farmu wagyua udaljenu četrdesetak minuta vožnje od Kobea, gdje su upoznali Seida Hirooku. Na toj se farmi uzgaja isključivo tajima.
Tajima je jedna od podvrsta goveda koje se u engleskoj terminologiji zove Japanese Black. Tajima koja se uzgaja i ubija u prefekturi Hyogo, certificirana je kao čuveni Kobe Beef, kavijar među govedinom kako Kobeu tepa Michelin.
Vlasnik Acrobata uspio se dogovoriti s uzgajivačima i trgovcima tajime oko uvoza određene količine njihovih krava, pa Acrobat uskoro dobiva meso pet krava Tajima Sanda. Sanda je naziv lokaliteta u prefekturi Hyogo, a Tajima Sanda je jedan od pet najprestižnijih brendova japanske govedine, posebno podesan za steakove. U vodičima kroz japansku govedinu katkad piše da je Tajima Sanda poznata po visokoj koncentraciji umamija.
Dolazak većih količina Tajime Sanda na hrvatsko tržište prilično je spektakularna vijest. Hrvatski restorani već sad troše nešto prvoklasnog japanskog wagyua, koji najčešće kupuju od stranih distributera ili njihovih tvrtki registriranih u Hrvatskoj. Sada je, međutim, hrvatski distributer, zagrebački Acrobat koji se inače bavi vrhunskim vinima, uspio nabaviti japansku govedinu koja spada u najuži izbor najboljeg mesa na svijetu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.