Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MORENO CORONICA Potpisao bih da svaka berba bude kao berba 2023.

Morena Coronicu, jednog od utemeljitelja moderne hrvatske vinske industrije, posjetili smo prošlog sunčanog i toplog četvrtka, u njegovoj razmjerno velikoj vinariji u Korenikima blizu Umaga. Kao i svake godine, prvo smo s čašama krenuli u podrum da bi kušali vina iz nove berbe. Coronica misli da su bazna vina za njegov pjenušac CO2 vjerojatno najbolja dosad, budući da pH iznosi samo 3,17 što je za malvaziju ekstremno nisko. A vrlo nizak pH preduvjet je za uspješnu proizvodnju klasičnih pjenušaca.

Uzorci od kojih će se kupažirati standardna malvazija veoma su svježi, slani i mineralni, ali imaju i vrlo dobro tijelo. Štoviše, prilično nas je začudila činjenica da jedno bogato, puno vino vinificirano od starijih loza, sadrži samo jedanaest posto alkohola: bili smo uvjereni da ima najmanje trinaest posto: “To je čarolija terroira i ovogodišnje berbe,” kazao je dobro raspoloženi Coronica. “Vina s pojedinih položaja iznimno su zrela i bogata a imaju relativno malo alkohola, što je sjajno za konačnu kupažu. Iskreno govoreći, sad sam spreman potpisati da svaka berba bude kao i 2023,” ustvrdio je Coronica.

coronica-podrum

Ova je izjava, naravno, prilično neobična budući da 2023. definitivno jest jedna od najkompliciranijih berbi u zadnjih petnaestak godina. Ovogodišnja je berba bila opterećena bolestima, prekomjernom kišom u krivo vrijeme i kasnom cvatnjom.

“Sve je to točno,” potvrđuje Coronica, “Točno je da su svi vinogradari imali manje prinose. I ja sam imao manje prinose. Ali kvaliteta grožđa, osobito bijelog ali i crnog, blizu je idealnoj. A ja se uvijek zalažem za manje prinose i višu kvalitetu.”  Poslije obilaska podruma, u Coronicinoj smo kušaonici probali više vina nego što smo planirali, ali se definitivno isplatilo. Kušanje vertikale Gran terana iz 2008, 2009 i 2011. godine ubraja se u najimpresivnije tastinge u kojima smo dosad sudjelovali u Istri.

Gran teran iz 2008. godine pokazuje ponešto tercijarnih elemenata, ali je još uvijek veoma bogat, živahan i prepun tamnog voća koje se nije ni počelo isušivati. Gran teran iz 2009. vrijedi barem 97 bodova, što bi Morenu Coronici donijelo platinastu medalju na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Gran teran iz 2009. zaokruženo je, perfektno balansirano vino koje možemo proglasiti elegantnim po visokim međunarodnim kriterijima. Naposljetku, Gran teran iz 2011. godine toliko je mlad da se doima kao da je zastao u vremenu. “Bila je to berba s najnižim pH,” objasnio je gospodin Coronica, što je vjerojatno utjecalo na sadašnju formu tog potpuno neobičnog i izvrsnog vina.

coronica-kamen
Moreno Coronica

S ova tri Gran terana Moreno Coronica došao je do dva velika postignuća. Prvo je osobno. Moreno Coronica izgradio je jedinstvenu vinsku ostavštinu. Ovi su dugo odležavani terani njegov trajni spomenik i vinarski autoportret. Drugo, važnije, zahvaljujući uistinu veličanstvenim starim teranima, Moreno Coronica dokazao je da teran može davati dugotrajna, velika svjetska vina. I to je Coronicin povijesni doprinos istarskom i hrvatskom vinarstvu. Prošlog smo četvrtka probali i dva bijela i jedan crni Ottaviano. 

Ottaviano je prestižna linija Coronicinih vina, nazvana po njegovu ocu. Javnosti je dosad predstavljen samo bijeli Ottaviano iz 2020. Riječ je o jednoj od uzbudljivijih i kompleksnijih malvazija koje smo pili unatrag desetak godina, no berba 2021. još je dublja, življa i atraktivnija. Bijeli Ottaviano macerirana je malvazija. Crni Ottaviano, koji još nije na tržištu, napravljen je od terana i već sada, prilično mlad, pokazuje potencijal da postane jedno od najboljih istarskih crnih vina svih vremena.

Gotovo uvijek kad razgovaramo s Markom Fakinom, vodećim istarskim vinarom mlađeg naraštaja, gospodin Fakin o Morenu Coronici govori s iznimnim poštovanjem. Poslije svakog tastinga u podrumu u Korenikima jasno nam je zašto hrvatski vinari toliko respektiraju Morena Coronicu. Prošlog smo četvrtka kušali i zaista neočekivano dobre merlote i cabernete koje će Coronica vjerojatno samostalno buteljirati. Pa bismo, eto, mogli dobiti vanserijski istarski cabernet sauvignon.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.