Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franko i Antonio Radovan proizvode malvazije i sauvignone koji se rasprodaju do sredine ljeta, iako mogu trajati godinama

Vinarija Radovan, smještena u mjestu Radovani kraj Višnjana, svojevrsni je fenomen istarske vinske scene. Franko Radovan, koji je počeo profesionalno proizvoditi vina 1998, iz godine u godinu rasprodaje sve svoje butelje prije kraja turističke sezone. A Radovan gotovo nikad nije u medijima, ne gradi nikakav imidž niti se bavi bilo kakvim oblikom propagande.

Franko Radovan miran je čovjek, koji ostavlja dojam kao da želi ostati anoniman. U krajnjoj liniji, iako se skoro četvrt stoljeća profesionalno bavimo istarskim vinima i Radovanova vina redovito pijemo barem dvadesetak godina, s Frankom Radovanom prvi smo put ozbiljno razgovarali prije nekoliko dana u njegovoj novoj lijepoj ostakljenoj vinariji vrijednoj oko dva milijuna, koja bi trebala biti dovršena do ljeta 2024.

Franko Radovan

Radovan nas je prvo proveo kroz podrum s tankovima, gdje smo kušali niz uzoraka mladih vina iz 2023. koja su, tipično za ovogodišnje malvazije, iznimno svježa. Radovanove su mlade malvazije, međutim, i razmjerno visokoalkoholne. Franko Radovan jedan je od zaista malobrojnih istarskih vinara koji voli više alkohole u bijelim vinima, što se pretvorilo u njegovu  važnu stilsku značajku. Radovanova su vina istodobno snažna, svježa i meka.

“Mi smo mala vinarija ” pričao nam je kasnije u kušaonici gospodin Radovan, ”Ne želimo raditi vina prema tržišnim receptima nego bismo htjeli proizvoditi iskrena vina. Ako nam određena berba daje malvaziju s 13,5 ili 14 posto alkohola, ne pada nam napamet da je spuštamo na 12 posto,” kaže Radovan.

U podrumu smo probali i Chardonnay i famozni Sauvignon, sasvim sigurno najbolji u Istri uz Matoševićevu povremenicu Zelenu Grimaldu i neke berbe Toljeva Frenchieja. Obitelj Radovan godišnje proizvodi tek četiri tisuće butelja Sauvignona, a iz berbe 2023. bi ih moglo biti jedva dvije ili dvije i pol tisuće, što znači da će se istarski i kvarnerski restorani više nego inače boriti za to nevjerojatno precizno, slasno, svježe i ultraaromatično vino.

U kušaonici obitelji Radovan prvo smo probali dvije Malvazije, iz 2022. i 2016. Malvazija iz 2022. sada je u optimalnoj formi. Prava je šteta što tako čvrsto građene malvazije, s dosta alkohola, velikim tijelom, dobrom aromatikom i uzornom svježinom, dolaze na tržište poslije osam umjesto poslije osamnaest mjeseci, no tu je riječ o željeznom zakonu ugostiteljske i hotelske potražnje. U svakom slučaju, Radovanova Malvazija iz 2022. sada je značajno bolja nego ovoga proljeća kad je stigla u restorane. Nažalost, u ljetnim se mjesecima rasprodala skoro pa do zadnjeg kartona.

Malvazija iz 2016. još je uvijek svježa, mladolika u boji, s fino koncentriranim gustim sortnim okusom i plemenitim herbalno-začinskim bouquetom. Stare berbe Sauvignona još su nas više iznenadile. Sauvignon blanc se u Hrvatskoj, kao i u većem dijelu svijeta, doživljava kao mlado, zeleno, hrskavo vino. Naravno, svi koji se malo bolje razumiju u vina znaju da to ne mora biti točno. Sauvignon blanc odgovoran je za čitav niz veličanstvenih vina s razmjerno dugim potencijalom odležavanja: od Margauxova Pavillon Blanca, preko Baron de L i Terlanova Quartza, do Simčičevih Opoka. U Istri uistinu nismo očekivali sauvignon na kojem se neće vidjeti sedam ili osam godina starosti.

Međutim, Radovanov debitantski sauvignon iz 2016. godine još je uvijek svjež i privlačan, dok je berba 2017. upravo izvrsna, vibrantna, s puno zelenih, kremenastih, citrusnih i tropskih aroma i okusa i s veoma bogatim tijelom. Radovanov Sauvignon iz 2017. bilo bi idealno pustiti na tržište na vrhuncu sezone kamenica, dakle idućeg proljeća, što je posve nemoguće jer tog vina više nema.

Antonio Radovan

Na kraju smo kušali nekoliko Radovanovih vina iz prestižne linije Capeletto nazvane po istoimenom vinogradu blizu Radovanove kuće i podruma. Bijeli Capeletto vinificiran od malvazije, uljasto je, visoko koncentrirano, prvoklasno gastronomsko vino. Crni Capeletto iz berbe 2015, proizveden od merlota i cabernet sauvignona, spada pak među najkompletnije i najimpresivnije istarske crne kupaže koje smo dosad probali.

Crni Capeletto puni se u mikrokoličinama koje jedva dosežu tri tisuće buteljki. Vidite li ga bilo gdje, obavezno ga naručite; iskustvo je zaista jedinstveno. Franko Radovan primjer je uspješnog istarskog vinara koji je izgradio i vlastiti stil i prestižni status na tržištu, mimo bilo kakvih trendova na istarskoj i hrvatskoj vinskoj sceni. Radovan je u okviru istarske vinske industrije definitivno žanr za sebe.

A njegov 27-godišnji sin Antonio koji napamet zna sve detalje o svakom vinu iz obiteljskog podruma, dosta uvjerljivo jamči da će potpis Radovanovih vina ostati jednako originalan kao i u prethodnih četvrt stoljeća.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.