Chef Yotam Ottolenghi prije nekoliko je dana na svojim društvenim profilima objavio izjavu o izraelsko-palestinskom ratu. Njegova izjava je poziv na razum i mir, upozorenje da civilne žrtve i zaštita civila ne smiju pasti u drugi plan. Nije to bio neki plašljivi moralni istup kakvima celebrityji peru savjest pokušavajući istodobno izbjeći bijes cancel kulture. Ottolenghi, jedan od najpopularnijih chefova na svijetu i rođeni Izraelac, uvijek je iskreno iznosio svoje stavove o konfliktu Izraela i Palestine.
“Mislim da je okupacija Zapadne obale majka svog zla,” rekao je u jednom intervjuu 2021. Ottolenghi se nije bunio što ga stalno pitaju o toj temi. “Razumijem da me ljudi stalno žele pitati o tome, i znam da je to prvenstveno zbog moga prijateljstva i suradnje sa Samijem. To je za mnoge pokazatelj da je koegzistencija moguća.” Sami je Sami Tamimi, palestinski chef i jedan od Ottolenghijevih najboljih prijatelja. Njih su dvojica 2012. izdali kuharicu Jeruzalem, knjigu koja receptima i tekstovima o njihovu odrastanju s dvije strane razgraničenja govori ne samo o specifičnostima židovske i palestinske kulture hrane, već i o svim drugim, vanjskim utjecajima koji se toliko duboko isprepliću u tim kulturama da ih više ništa ne može raspetljati.
Tu su stvarnost koncipirali kao Jeruzalem, kao vječni svjetski centar, kao grad obaju njihovih naroda i kao simbol. Kuharica Jeruzalem je puna fenomenalnih recepata, isprobali smo ih gotovo sve. Novi okusi koje smo dobili drugačijim pogledom na mediteranske namirnice koje dijelimo s Izraelcima i Palestincima, novi načini na koji se te namirnice obogaćuju istočnjačkim začinima, otomanskim smislom za raskoš, antičkim pripravcima, arapskom i perzijskom finesom, poljskim i ruskim tradicionalnim formama…sve to nam je neizmjerno obogatilo život u kuhinji, a obogatile su ga i priče koje su Ottolenghi i Tamimi ispričali o svom djetinjstvu i buđenju svoje strasti prema hrani.
U Jeruzalemu dvojica chefova pišu o mirisima tržnica i gostionica, o opsesijama i zabranama, o tome kako su Sami i njegovi prijatelji poslije škole bježali na drugu stranu na sendviče s pršutom, a židovski parovi potajno dejtali u palestinskim gostionicama uživajući u zibdiyit gambari, ljutom jelu od kozica i rajčica, o bakama i mamama koje su djeci istom rukom prenosile vjeru i znanje o hrani, oboje kao identitet i ljubav istodobno…Jeruzalem je pametna, neafektirana, razumna i važna knjiga kakvu mogu napisati samo ljudi koji dijele patnju o kojoj pišu. Ali Jeruzalem je napisan s odmakom i stvarnom nadom. Ne nekom naivnom nadu koja zamišlja svijet kakav nikad nije bio niti će biti, već ljudsku, prizemnu, svakodnevnu nadu koja uvijek spašava od odustajanja i gubitka ljudskosti.
Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi 2002. zajedno su otvorili deli Ottolenghi at Notting Hill u Londonu. Niz puta su zajedno kuhali za humanitarnu pomoć u konfliktima na Bliskom istoku, zadnji put za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Ottolenghi danas živi i radi između Londona i Amerike, Sami Tamimi između Londona i Umbrije. Neposredno prije rata, u srpnju, Tamimi se vratio u Jeruzalem kao konzultant jednog od najpoznatijih tamošnjih hotela American Colony. Izraelski dnevnik Haaretz tada je napisao “Tamimijev meni u American Colony predstavlja Jeruzalem kakav bismo voljeli zamišljati”. Danas je takav Jeruzalem dalji nego ikad u zadnjih stotinjak godina. Ali postoji barem kuharica Jeruzalem, kao jedini iskreni mirovni sporazum Izraelaca i Palestinaca zadnjih desetljeća.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.