Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Briljantni pjenušci Ca del Bosco vratili su se u Hrvatsku. Cuvee Annamaria Clementi usporediv je s vrhunskim šampanjcima

Jako volimo i donekle poznamo šampanjce. Pa smo veoma oprezni kad uspoređujemo pjenušava vina iz drugih regija sa šampanjcima. Relevantnih je usporedbi veoma malo. Radi se o pjenušcima iz Engleske, Anderson Valleya u Kaliforniji, Franciacorte, Trenta, Katalonije i tri ili četiri pjenušca s Plešivice.

Među tih trideset, najviše četrdeset vina,  elegancijom, strukturom i teksturom osobito se ističu etikete kuće Ca del Bosco iz Franciacorte. Ponovimo lekciju; Franciacorta je specifična vinska regija u Lombardiji, u kojoj su se šezdesetih godina prošlog stoljeća počela proizvoditi krajnje ambiciozna pjenušava vina od chardonnaya, bijelog pinota i crnog pinota. U cijeloj se Italiji još jedino poneka vina iz Trenta, prije svega Ferrari, mogu uspoređivati s pjenušcima Ca del Bosco.

Prosecco nema nikakve veze s Franciacortom, budući da se prosecco vinificira metodom druge fermentacije u tankovima (Charmat, Martinotti) dok se pjenušava vina iz Franciacorte proizvode isključivo tradicionalnom, šampanjskom metodom sekundarne fermentacije u boci. Ca del Bosco osnovao je Maurizio Zanella, biznismen, sportski automobilist i vinski fanatik. Osnovao je možda malo neprecizan termin, jer Ca del Bosco postoji od 1969. godine, kad je Zanella imao samo trinaest, ali prvi su se pjenušci pojavili na tržištu krajem osamdesetih, pošto je Maurizio Zanella preuzeo posao od majke Annemarie Clementi. Početkom devedesetih godina Ca del Bosco postao je jedan od vodećih brendova u Franciacorti.

Danas Ca del Bosco obrađuje više od sto hektara vinograda. Uz fenomenalne pjenušce proizvode se i vrlo dobra mirna vina, pod etiketom Maurizio Zanella. Ukupna godišnja proizvodnja vrti se između milijun i pol i dva milijuna boca. Ca del Bosco organski je certificirana od 2014. godine. Ca del Bosco došla je u Hrvatsku vrlo rano, još 1995. Mario Mendek, vlasnik onda važne vinoteke i distributerske tvrtke Kult Dioniza, uvozio je Ca Del Bosco od ljeta 95 pa negdje do 2005. Zatim je Ca del Bosco, kao i većina ostalih Mendekovih vinskih biznisa (osim Romanée Contija) nestala s hrvatskog tržišta.

Godine 2016. Dobra vina obnovila su uvoz Ca del Bosco, no Dobra vina ubrzo su bankrotirala, i zbog ovisnosti o AWT-u, tvrtki koja je bila najdublje involvirana u propast Agrokora. Pa su vina Ca del Bosco ponovo nestala s hrvatskog tržišta. Uvoz briljantnih pjenušaca iz Franciacorte obnovila je riječka distributerska firma Wine&Co, koja je prije četrnaest službeno otvorila veliku, atraktivno uređenu vinoteku na Delti. Početkom tjedna u zagrebačkom smo Carpacciu probali reprezentativnu liniju pjenušaca Ca del Bosco.

Cuvee Prestige bazično je, gotovo vibrantno, ozbiljno i jako svježe vino napravljeno od chardonnaya i crnog pinota. Cuvee Prestige, s prosječnom europskom cijenom između 20 i 30 eura, predstavlja sjajnu vrijednost za novac i puno je karakternije od niza masovno proizvedenih šampanjaca. Saten je u Franciacorti vino koje se proizvodi samo od bijelih sorti, chardonnaya i bijelog pinota; Saten je blanc de blancs. Ca del Bosco Saten iz 2018. iznimno je bogat, suh a opet prepun slatkog žutog voća na aftertasteu, dug, linearan, raskošan i općenito izvrstan. Riječ je o uzornom klasičnom pjenušcu višeg ranga. Cuvee Annamaria Clementi, s 13 posto alkohola i bez dosagea, uistinu je senzacionalan.

Annamaria Clementi prilično je skupo vino za talijanske pjenušce; košta između 130 i 200 eura. Ali, Annamaria Clementi jedno je od sasvim rijetkih pjenušavih vina, koja se mogu uspoređivati s vrhunskim šampanjcima. Cuvee Annamaria Clementi, koji smo u Carpacciu pili uz fritaju sa zimskim crnim tartufima, posjeduje onu specifičnu, metalnu, nemilosrdnu strukturu velikog šampanjca, na koju se nadovezuje čipkasta, otmjena tekstura i vrlo dug, distinktivan vinski okus,

Cuvee Annamaria Clementi proizvodi se od chardonnaya, crnog i bijelog pinota s 22 najbolja položaja Ca del Bosco, i odležava osam do devet godina na kvascima, zavisno o berbi. Cuvee Annamaria Clementi koji smo prije kušanja u Carpacciu zadnji put pili prije dosta godina u čuvenom londonskom Zafferanu, bez ikakve je konkurencije najbolje pjenušavo vino, izvan Champagne, koje se može kupiti u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.