Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matija Bogdan preporodio je pomalo uspavane Njivice. U spektakularnom ambijentu pojeli smo jedno od najboljih jela od rajčice ikada 

U Njivice dolazimo već godinama i godinama šetamo rivom da bi došli do ranije zapuštene, kako kažu lokalci legendarne, Plave Terase. Objekt se nalazi na čistom moru s prekrasnim starinskim zidinama. Lokacija je zjapila prazna i napuštena čitavu vječnost, a zaslužila je puno više.

7-seas-10

No, početkom godine stigla je vijest da nakon odlaska iz zagrebačkog restorana ManO, Matija Bogdan, jedan od naših najkompetentnijih kuhara, otvara restoran upravo u Njivicama i upravo u Plavoj Terasi. Podsjetimo, Bogdan je prije nego što je preporodio zagrebački ManO, takoreći vodio londonski The Ledbury s dvije Michelinove zvjezdice i jedan od najboljih restorana na svijetu. Sad je ušao u korporacijske vode, gdje za hotelsku kuću Aminess vodi trenutno dva restorana, jedan u Njivicama i jedan na Korčuli.

Koncepti su donekle različiti, na Korčuli se primarno sprema tradicionalna hrana, dok se na Krku kuhanje eksperimentalnije. Ono što nas je začudilo je stanovita nepripremljenost samog objekta, koja nema veze sa chefom ili osobljem. Primjerice, u samom srcu sezone restoran desetak dana nije radio zbog nekakvih čudnih tehničkih poteškoća. Jučer su nam zapravo rekli kako im je to prvi pravi radni dan. Za prvi radni dan restoran je bio pun, što je izvrsno.

Sve na našoj večeri odvijalo se bez problema, od fantastičnog servisa do vrlo dobre ili odlične hrane. Htjeli večerati vani na spektakularnoj terasi, bez obzira na pustinjske temperature koje su zahvatile Hrvatsku ovih dana. I doista, gledati zalazak sunca okružen morem i laganim valovima jedan je od najljepših trenutaka koje smo doživjeli na Krku i Kvarneru općenito.

Započeli smo s koktelima, koji su bili vrlo dobri. 7seas nije samo restoran, već i bar koji radi do ponoći. Među prvim pozdravima iz kuhinje oduševila nas je mala kuglica chilli con carnea s istarskim boškarinom, u kojoj se isprepleću domaći i internacionalni okusi. Gotovo je nevjerojatno da mali zalogaj može dati toliko zamamnih okusa u desetak sekundi.

Jakovska kapica je neobičnom dekonstrukcijom i zahtjevnom tehnikom spojena s nori algama i nije nimalo zaostajala za boškarinom. Najbolje jelo večeri ipak je pripalo prvom slijedu, rajčici. U maloj zdjeli dolaze želatinozni consomme od rajčice, sir, male kozice i genijalni pesta od pistacija. Jelo je izrazito ljetno, prozračno, prepuno istinski čistih okusa, precizno i osvježavajuće. Najsenzacionalnija posveta sezoni rajčica ove godine.

Tartar od boškarina sa sirutkom je dobio dozu kremoznosti i rafiniranosti, dok se kvarnerski škamp prilično dobro spojio s porilukom, umakom od poriluka, mrkvom i veluteom graška koji su naglasili njegovu prirodnu slatkoću. Veliko, moćno i balansirano jelo. Divlji brancin je prošao pomalo nezamijećeno, iako je došao u formi vrlo dobrog, debelog filea. Jelu kao da je nedostajalo više moćnih, prepoznatljivijih okusa. Glavno jelo, krčka janjetina s genijalnim sainte maure sirom i krumpirima esencijalni je otočki tanjur, tehnički perfektan. Desert je hommage maslini i borovnicama, lagan i prozračan kakav i treba biti za kraj večeri na vrućinama. Petits fours su činile prilično dobra Valrhona čokolada i naranča. 

7seas Matije Bogdana započeo je prilično dobro i samouvjereno. Lokacija mu je apsolutno najveći adut, ali kuhanje chefa Bogdana prati je u stopu. Neki detalji, poput kruha od krumpira i domaćeg maslinovog ulja restoranu daju poseban karakter, dok bi u nekim trenucima kuhanje moglo biti odvažnije, posebno zato što je u 7seas naglasak na eksperimentalnoj otočkoj kuhinji. Vinska lista je korektna.

Napravljena je kompetentno, ali i pretpostavljamo s određenim kočnicama, pa izbor nije ni velik ni raznolik. Mi smo pronašli Batičevu kultnu rebulu za korektnih 50 eura. S obzirom na reputaciju Matije Bogdana, lokaciju restorana i sezonu, jelovnik nije niti odveć skup. Večeru za dvoje platili smo 270 eura.

7SEAS BY MATIJA BOGDAN

Primorska cesta, Njivice

HRANA +4  VINO +3  SERVIS +4  AMBIJENT 5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.