Zaklada James Beard početkom lipnja je održala svoju godišnju ceremoniju dodjele nagrada za kuhare i restorane u dvadesetak kategorija. James Beard su najprestižnije nagrade koje se u Sjedinjenim Državama dodjeljuju restoranima, chefovima i gastronomskim profesionalcima. Ceremonija Predstava u New Yorku bila je zanimljiva po tome što unatoč brojnim nominacijama nijedna od glavnih nagrada nije otišla u New York. Osim regionalne nagrade za najboljeg chefa države New York, koju je dobio Junghyun Park.
No puno zanimljivije bile su kontroverze koje su pratile ovogodišnje glasanje za nagrade. Nekoliko poznatih chefova diskvalificirano je iz izbora zbog optužbi za seksualno uznemiravanje ili agresivno ponašanje prema osoblju. Javnost je godinama tražila reviziju sistema ocjenjivanja Zaklade James Beard, kako se ne bi nagrađivale loše prakse restorana i chefova. Sada kad je revizija počela, bune se svi.
Jedna od diskvalicificarnih, chefica Sam Fore, koja vodi šrilankanski pop-up restoran Tuk Tuk u Kentuckyju, nedavno je za New York Times izjavila da su je zbog optužbi pozvali na razgovor u Zakladu, ali da se razgovor pretvorio u “isljeđivanje.” “Shvaćam da ovakve istrage izgledaju dobro za James Beard, ali kuhala sam po cijeloj zemlji da bih došla do ove razine… Sada sve što sam radila mogu baciti jer me netko na internetu nazvao nasilnicom?”
U drugom slučaju, chef Timothy Hontzas, vlasnik restorana Johnny’s u Homewoodu u Alabami, tvrdio je da je diskvalificiran zbog lažnih optužbi. Treći optuženi chef, John Currence, toliko je bio revoltiran diskvalifikacijom da je na Instagramu objavio fotografiju svoje prijašnje nagrade James Beard Zaklade razbijenu ciglom. Dio chefova koji nije diskvalificiran ogorčen je novom praksom. Smatraju da Zaklada James Beard ne smije voditi istrage o restoranima, a kamoli koristiti privatne detektive.
Nekoliko glasača i članova uprave dalo je ostavke zbog te prakse. Drugi smatraju da treba uvesti reda u restorane i da je dobro da je ugledna institucija poput Zaklade James Beard s najviše razine odlučila ukazati na probleme. Sve je to utjecalo na raspoloženje na ceremoniji u New Yorku, koja nije bila vesela i svečana kao inače. Ovo su najbolji američki chefovi i restorani za 2023. godinu.
Rob Rubba, Oyster Oyster, Washington, D.C.
Friday Saturday Sunday, Philadelphia
Kann, Portland, Oregon
Ellen Yin, High Street Hospitality Group, Philadelphia
Damarr Brown, Virtue, Chicago
Yoli Tortilleria, Kansas City, Missouri
Margarita Manzke, République, Los Angeles
The Quarry, Monson, Maine
OTOTO, Los Angeles
Bar Leather Apron, Honolulu
Oliva Watkins i Karen Washington, suosnivači Fonda Black Farmer
Madhur Jaffrey, autorica kuharica, spisateljica, edukatorica i glumica
Joe’s Bakery & Coffee Shop, Austin, Teksas; Vlasnica: Paula Avila
La Casita Blanca, San Juan, Puerto Rico; Vlasnici: Jesús Pérez Ruiz (posthumno), Mildred De León, Leonardo Pérez De León, Jesús Pérez De León
Manago Hotel, Captain Cook, Havaji; Vlasnici: Britney i Taryn Manago
Nezinscot Farm, Turner, Maine; Vlasnici: Gloria i Gregg Varney
Pekin Noodle Parlor, Butte, Montana; Vlasnik: Jerry Tam
Wagner’s Village Inn, Oldenburg, Indiana; Vlasnik: Dan Saccomando
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.