Pizza je bez konkurencije najpopularnije jelo na svijetu. Pizza se konzumira svugdje i u svim dobnim skupinama. Pa tim više čudi činjenica da je ovakve liste za Istru i Kvarner zapravo teško napraviti, ponajviše za Rijeku.
Rijeka je odlaskom, odnosno promjenom vlasnika prvotne o’Hare (na lokaciji gdje se nalazi nedavno otovoreni Batak grill) zapravo izgubila jedinu vrhunsku pizzu u gradu.
Na listi nema upravo otvorenog El Ria, gdje radi ambiciozni pizza majstor, jer još nismo uspjeli koncentrirano probati njihove pizze. Situacija u Istri već je nešto bolja, što i mnogi Riječani znaju.
Pizzerije u Istri i Kvarneru nisu na svjetskoj razini kakve znaju biti u okolici Hrvatske, primjerice Ljubljani, Beču ili neke u Beogradu, ali znaju biti vrlo dobre. Popis je sastavljen geografski, od zapada prema istoku.
Primizia je odličan restoran koji pleše između gastornomskog bistroa i istarske konobe, i usputno izbacuje fantastične pizze. Kad smo u svibnju posjetili Primiziju apsolutno najpopularnije jelo koje su gosti naručivali je bila upravo pizza.
Atraktivno uređen prostor u centru Pule veliki je hit za izlaske. Fabbrica, lokalna craft pivovara, izbacuje neobično mnogo koktela i peče napoletane s talijanskim sastojcima. U prostoru dominira ogromna krušna peć, a izvana veliki dimnjak. Čini nam se jednim od najboljih mjesta za izlaske u Puli.
Rumore je već klasik na hrvatskoj sceni pizza, koji uzorno održava visoku kvalitetu. Pizze koje izbacuju iz svoje krušne peći mogu se mjeriti s najboljima u Hrvatskoj. Rumore također pazi na detalje poput vrhunskih maslinovih ulja, koja su luksuz sam za sebe, i vrlo dobrih craft piva. Vinska lista je nažalost nepostojeća.
Mali gradić u Istri neobično je dobro mjesto za pizze i vječita tema svih diskusija o tome koja je bolja, Rumore ili Napoli. Napoli je fantastično uređena pizzerija. Peče vrlo dobre pizze i koje mogu konkurirati za najbolje u Istri.
San Servolo, otvoren prošle godine, odmah je počeo vrlo dobro. Njihove pizze, odnosno pinse romane, postale su instantni hit među Riječanima, a ni godinu dana kasnije gužve se nisu smanjile. Pinse su ukusne, s dobrim sastojcima i korektnim tijestom. I nakon godinu dana mortadella s pistacijama je naš apsolutni favorit, u San Servolu i u cijeloj Rijeci.
Lika je gastronomski besprizorna. Međutim, na tako lošem prostoru uspjela je pizzerija Ruspante zbog koje mnogi dolaze u Otočac. Ruspante pohvalno radi pizzu od domaćih i lokalnih sastojaka te surađuje s malim dobavljačima hrane. Ruspante izbacuje pizze s ličkom basom, domaćom pečenicom i s ličkom janjetinom.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.