Kad se bavite poslom vezanim uz hranu katkad dobivate neobične poklone, poput velikog, cijelog pršuta.
Nama je tako prije nekoliko dana jedan poslovni partner poklonio ozbiljno velik drniški pršut. Ali ne bilo koji pršut, nego pršut Ante Reljanovića.
Ante Reljanović iz Otavica legenda je hrvatskog pršutarstva. Reljanović proizvodi pršute isključivo od lokalnih svinja, dugo ih suši i nikad ih ne presoljava.
Reljanović je prije dosta vremena kanio brendirati Drniš kao pršutarski grad. Umjesto toga, Drniš je postao grad jeftine pršutarske konfekcije napravljene od uvoznog zamrznutog repromaterijala.
Reljanovićev smo pršut zadnji put probali 2019. godine na VINOcomu. Apsolutno nas je oduševio. Bio je to najukusniji hrvatski pršut koji smo dotada kušali. Pa smo jučer s golemim interesom načeli naš poslovni poklon.
I ovaj je Reljanovićev pršut fenomenalan. Optimalno je osušen, ali mekan da se gotovo topi u ustima. Dobro je mramoriran, s blagom aromom dima i intenzivno slatkim okusom svinjetine.
Čini nam se da je malo slaniji nego prije četiri godine, no okus mesa toliko je snažan, da osjećaj slanosti ne smeta, niti sol dominira. Reljanovićev pršut treba rezati na male, kraće fete, baš kao iberico.
Nažalost, ne znamo gdje se Reljanovićevi pršuti mogu kupiti: aliriječ je o definitivno najboljim komercijalno proizvedenim pršutima u Hrvatskoj.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.