Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Antica Fratta Essence Saten sjajan je primjer klasičnih pjenušavih vina iz Franciacorte

antica-fratta-essence-saten

Franciacorta u Lombardiji spada među najvažnije svjeske regije za proizvodnju pjenušavih vina tradicionalnom (šampanjskom) metodom. Pjenušci iz Franciacorte mogu se uspoređivati s najboljim cavama, vibrantim pjenušavim vinima iz Trenta i kalifornijskim pjenušcima iz Anderson Valleya.

Kad je riječ o cijenama, osobito prestižna vina iz Franciacorte postižu slične cijene kao luksuzni šampanjci: tipičan su primjer raskošna vina kuće Ca’ Del Bosco, koja zaista mogu biti vrlo skupa, teško dostupna i fenomenalna. Vinarija Antica Fratta u današnjem je obliku osnovana 1979. godine. Antica Fratta dio je grupe Berlucchi, a Berlucchi je bio jedan od utemeljitelja proizvodnje pjenušca u Franciacorti. Antica Fratta predstavlja odličnu vrijednost za novac.

antica-fratta-podrum

Saten je potpisni, često najskuplji stil Franciacorte, s dva distinktivna obilježja. Saten ima slabiji pritisak od tipične Francaicorte, pet umjesto šest bara. I drugo, saten je uvijek blanc de blancs. U mnogo izvora, uključujući Decanter  i nekoliko ozbiljnih enciklopedija, možemo pročitati da se saten proizvodi isključivo od chardonnaya. Međutim, probali smo bar nekoliko satena u kojima je uz chardonnay sudjelovao i bijeli pinot, što je bilo naznačeno na etiketi.

antica-fratta-salon
antica-fratta-

Sateni su, dakle, ozbiljno skupi. No, Saten vinarije Antica Fratta prodaje se po veoma prihvatljivim cijenama. U Hrvatskoj košta 43 eura, što je za tu klasu pjenušca zaista korektno. Essence Saten Antice Fratte vino je živahnog, energičnog, gustog perlanja, doslovno svilenkaste teksture, visoke kiseline i onog jedinstvenog, lako prepoznatljivog okusa vrhunskog blanc de blancs pjenušca: vanilija, kremoznost i limuni glavne su značajke prvorazrednog blanc de blancsa. Antica Fratta Essence Saten iz 2018. godine vino je za kavijar, škampe, jastoge, najbolju oboritu ribu, ali i za kamenice i sushi s gofom, sipom ili hobotnicom.

Ovo luksuzno vino, koje se prodaje po neluksuznoj cijeni, traži samo beskompromisno kvalitetnu hranu. Osim Essence Satena, zadarski Atrox uvozi još nekoliko pjenušaca Antice Fratte, uključujući prilično šarmantan ali čvrst Essence Rose iz 2016. koji se fino slaže sa sushijem i sashimijem od plave tune, lososa i dimljenog lososa.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.