Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dominique Crenn je nova počasna predsjednica Bocuse d’Ora

crenn-1

Novo izdanje Bocuse d’Ora, najjačeg svjetskog najtecanja nacionalnih kuharskih reprezentacija, održat će se u Lyonu u Francuskoj 22. i 23. siječnja 2023. godine. Počasnom predsjednicom upravo je imenovana Dominique Crenn, prva chefica u Americi s tri zvjezdice (restoran Atelier Crenn u San Franciscu) i jedna od najvažnijih figura na svjetskog kuharskoj sceni. Dominique Crenn nije samo ultimativna zvijezda nego i jedna od najžešćih aktivistica u kuharskoj profesiji.

U obrazloženju odluke o imenovanju Crenn Bocuse d’Or je objavio kako francusko-američka chefica i njen restoran perfektno utjelovljuju “vrijednosti globalne otvorenosti, feminizma, izvrsnosti i modernosti u kuhinji”.  U finalu Bocuse d’Ora najtecat će se 24 zemlje. Zadaci su grdobina na temu koju odaberu chefovi pojedine reprezentacije i Feed the Kids (Nahrani djecu). Predsjednik žirija je Davy Tissot, nekadašnji kapetan francuske kuharske reprezentacije koja je lanjskom pobjedom prekinula dominaciju Skandinavaca. 

Kuharski žiri čini 12 kuhara iz cijeloga svijeta. Njihova glavna uloga je podrška i savjetovanje kuhara koji se natječu. Žiri kuhara jamči poštivanje pravila i optimalnu upotrebu namirnica i hrane, osigurava profesionalni odnos kandidata i i upravlja stresnim situacijama. 

  • Amandine CHAIGNOT – Pouliche Paris (Pariz )
  • Alexandre COUILLON – La Marine** (Noirmoutier-en-l’Île, Francuska)
  • Enrico CRIPPA – Piazza Duomo*** (Alba, Italija)
  • Alexandre MAZZIA – AM by Alexandre Mazzia*** (Marseille, Francuska)
  • Jérémy GALVAN – Jérémy Galvan* (Lyon, Francuska)
  • Sebastian GIBRAND – chef konzultant (Švedska)
  • Beatriz GONZALEZ – Neva Cuisine & Coretta (Pariz)
  • Kotaro HASEGAWA – Kotaro Hasegawa Downtown cuisine (Tokio, Japan)
  • Stéphanie LE QUELLEC – La Scène** (Pariz)
  • Rodrigo PACHECO – Foresta (Quito, Ekvador)
  • Christophe QUANTIN – chef konzultant 
  • Philip TESSIER – PRESS (St Helena, SAD)

U žiriju uvijek sjede 24 poznata chefa koji ocjenjuju nivo prezentacije, tehničke vještina reprezentacija, sofisticiranost kuhanja, kreativnost i vizualnu privlačnost jela. Žiri je podijeljen u dvije grupe po 12 chefova, jedn aocjenjuje riblja jela a druga mesna.  

Degustacijski žiri sastavljen je od chefova koje je odredio svaki nacionalni tim, po profesionalnosti i otvorenosti odnosno pretpostavci da će fer i razumijevanjem ocjenjivati jela.  

  • Australija Scott PICKETT – Estelle by Scott Pickett (Northcote)
  • Belgija Lode DE ROOVER – Fleur de Lin* (Zele)
  • Kanada Alvin LEUNG – Bo Innovation** (Hong Kong)
  • Čile Sebastian SALAS – konzultant
  • Kina  Stefan STILLER – Taian Table*** (Šangaj)
  • Kolumbija Dominique OUDIN – Sofitel Legend Santa Clara (Kartagena)
  • Danska Kenneth TOFT HANSEN – Svinkløv Badehotel (Fjerritslev)
  • Estonija Anti LEPIK – Tallink Grupp
  • Finska Eero VOTTONEN – Restoran Palace** (Helsinki)
  • Francuska Jacques MARCON – Régis & Jacques MARCON*** (Saint-Bonnet-le-Froid)
  • Mađarska oltan HAMVAS – Stand25 Bistro (Budimpešta)
  • Island Friðgeir Ingi EIRIKSSON – Brasserie Eiríksson (Reykjavik)
  • Japan Hajime YONEDA – Hajime*** (Osaka)
  • Mauricijus Nizam PEEROO – Labourdonnais Waterfront Hotel (Port Louis)
  • Meksiko Ruffo IBARRA – Oryx (Tijuana)
  • Maroko Kahal RAHAL ESSOULAMI – Rahal Group
  • Novi Zeland John KELLEHER – Tehnološko sveučilište u Aucklandu (Auckland)
  • Norveška Sven Erik RENAA – Restoran RE-NAA** (Stavanger)
  • Južna Koreja Dong Suk KIM – Paraspara Seoul Hotel & Resort (Seul)
  • Šri Lanka Rohan FERNANDOPULLE – Waters Edge Ltd (Battaramulla)
  • Švedska Tommy MYLLYMÄKI – AIRA* (Stockholm)
  • Švicarska Mario GARCIA – Neuro Culinary Center AG (Vitznau)
  • Velika Britanija Simon ROGAN – Rogan & Co* (Cartmel)
  • Sjedinjene Američke Države Gavin KAYSEN – Spoon and Stable (Minneapolis)

Kvaliteta kvaliteta hrane nosi dvije trećine rezultata, 40 bodova, a prezentacija 20 bodova. U slučaju neriješenog rezultata, dodatnih 20 bodova dodjeljuje se na temelju organizacije, timskog rada, čistoće, stvaranja što manej otpada i sličnih faktora.  Na Bocuse d’Or dosad su među ostalima sudili Heston Blumenthal, Ferran Adrià, Wolfgang Puck,Eyvind Hellstrøm i Thomas Keller.  

Tim s najvišom ukupnom ocjenom dobiva trofej Bocuse d’Or, zlatni lik Paula Bocusea i 20.000 eura. Osvajač srebrne medalje dobiva 15.000 eura, a osvajač brončanemedalje 10.000 eura. Dodatne nagrade dodjeljuju se za najbolja riblja i mesna jela, najbolji nacionalni kulinarski identitet, najboljeg stažista (šegrta) i najbolje promotivne postere reprezentacija. Upravo te specifičnosti, 70 kvalifikacijskih nacionalnih natjecanja, predstavljanje svoje zemlje, natjecanje uživo i izravno ocjenjivanje u kojem sudjeluju najcjenjenijih chefovi, Bocuse d’Or čini relevantnim i jednim od najvažnijih natjecanja među profesionalnim kuharima.  

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.