Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

McDonald’s je cijeli svoj biznis u Rusiji prodao sibirskom poduzetniku Aleksandru Govoru

McDonald’s je u četvrtak potvrdio da je sklopio sporazum o prodaji kompletnog svog biznisa u Rusiji sibirskom poduzetniku Aleksandru Govoru. Govor je već od ranije vlasnik McDonald’sove licence za Rusiju. Novi vlasnik preuzet će sve McDonald’sove lokale u Rusiji i vodit će ih pod novim brendom.

Preuzeo je obvezu zadržavanja svih zaposlenih još najmanje dvije godine pod istim uvjetima pod kojima su radili za McDonald’s i plaćati iste plaće menadžmentu koje su Amerikanci plaćali u svih 45 ruskih regija dok se ne isplate svi vjerovnici i dobavljači koji su sklapali ugovore s McDonald’som. Nije otkriveno za koliko je Govor kupio ruski McDonald’s, dok su Amerikanci objavili da očekuju da će iz Rusije izići s 1,2 do 1,4 milijarde dolara. Prodaja bi se trebala finalizirati u idućih nekoliko tjedana.

Ovom transakcijom završava dio povijesti. McDonald’s je prvi lokal u Moskvi otvorio 31. siječnja 1990. godine, tri mjeseca nakon pada Berlinskog zida. Rusi su satima čekali u redovima da bi kupili Mac burgere, tada simbol slobode i kapitalističkog izobilja o kojem je bivši sovjetski blok sanjao. Danas, kad je Rusija neka sasvim druga zemlja, McDonald’s se povlači “jer poslovanje u Rusiji nije u skladu s njegovim sustavom vrijednosti.”

U više od trideset godina koliko je radio u Rusiji, McDonald’s se proširio na 850 lokacija, 84 posto od kojih je u njihovu vlasništvu a ostalo pod frašizom. Više vlasništva nad lokalima donosi više prometa ali kompaniju izlaže i većim rizicima. Kad je Rusija početkom ožujka napala Ukrajinu McDonald’s je objavio da privremeno obustavlja tamošnje operacije ali da će pratiti kako se razvija situacija i zadržati na plaćama sve zaposlene. Privremeno je postalo trajno i McDonald’s se u Rusiji gasi da bi ga sibirski tajkun pretvorio u autohtoni brend, razvoj kakav bi Vladimir Putin prije par mjeseci mogao samo poželjeti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.