Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuhate li zaista sarmu u proljeće i na ljeto? Mislimo da je to malo egzotično

okrugljak-sarma

Na jednom smo lokalnom portalu jutros pročitali njihov redoviti dnevni recept. Uz nadnevak 18. travnja izašao je, vjerovali ili ne, recept za sarmu. Portal sa sunčane obale, prepune veselih turista, svojim čitateljima preporučuje da u uskršnje vrijeme kuhaju sarmu.

Nemamo ništa protiv sarme. Naprotiv, smatramo da jedno od najomiljenijih hrvatskih i regionalnih jela zaslužuje svoju neusporedivu popularnost.

Međutim, sarma je tipično zimsko jelo, koje sadrži tešku, masnu suhu svinjetinu i listove kiselog kupusa. I dok većinu ljudi nije bilo briga za sezonalnost i nutricionizam, sarma se jela po zimi.

Čak ni najmasovnije zagrebačke zalogajnice, osim možda jedne, ne pripremaju sarmu u ovo doba godine. I to je ispravno: jesti sarmu u proljeće i ljeto gotovo je jednako egzotično kao jesti divlje šparoge ili šumske jagode za Božić.

A preporučivati čitateljima da eto baš u drugoj polovici travnja kuhaju sarmu ( i to uz napomenu da isti recept vrijedi za punjenu papriku) znak je ozbiljnije profesionalne lijenosti i nekompetentnosti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.