Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FBI je na Mallorci zaplijenio superjahtu koja se povezuje s Viktorom Vekselbergom, vlasnikom dubrovačkog restorana 360

vekselberg-g

Španjolska policija i FBI Mallorci su zaplijenili superjahtu Tangovrijednu 70 milijuna funti koja se povezuje s Viktorom Vekselbergom, ruskim milijarderom sa značajnim investicijama u Dubrovniku, koji je po drugi put pod sankcijama zbog navodnih bliskih veza s ruskim predsjednikom Putinom, objavio je The Guardian. U marini Real u Palma de Mallorci policija je viđena u ponedjeljak.  

Tango je dug 78 metara i plovi pod zastavom Cookovih otoka. Registriran je na tvrtku na Britanskim Djevičanskim otocima, može primiti 14 gostiju i ima 22 člana posade, prenosi Slobodna Dalmacija s web stranice SuperYachtFan. Španjolska policija potvrdila je da je jahta zaplijenjena “u sklopu istrage o prijevari, pranju novca i krivotvorenju dokumentacije” s ciljem skrivanja stvarnog vlasništva nad jahtom i izbjegavanja sankcija.  

Viktor Vekselberg vlasnik je dubrovačkog Michelinova restorana 360 i hotela Belvedere koji je planirao obnoviti. Core biznis Vekselbergove Renova Grupe su aluminij i nafta, razvijen je na privatizacijama nakon pada Sovjetskog Saveza. Njegov se kapital procjenjuje na šest milijardi dolara. U Hrvatskoj je postao poznat 2004. kad je za pet milijuna eura kupio vilu u naselju Lozica, tada najskuplju vilu u Dubrovniku.

Dubrovčani nikad nisu kritizirali Vekselberga, koji prema podacima objavljenima u hrvatski medijima u Dubrovniku zapošljava pedesetak ljudi.  Informaciju o Vekselbergovom vlasništvu nad jahtom Tango Španjolcima je dao FBI, a predmet je istraživao američki Ured za kontrolu inozemne imovine koji je objavio da Vekselberg ima i Airbus A319, privatni mlažnjak vrijedan 90 milijuna dolara.  

Vekselbergova imovina navodno vrijedi oko šest milijardi dolara, a oligarh je kroz svoj konglomerat Renova Group bogatstvo stekao prvenstveno privatizacijom ruske nafte i aluminija nakon pada Sovjetskoga Saveza.

Vekselberg je prvi put pod sankcije dospio 2018. godine nakon ruske aneksije Krima. Tvrdio je da nije imao nikakve veze s tadašnjom Putinovom politikom ni aktivnostima Kremlja oko Krima i da ga pod sankcije stavljaju “samo zato što je bogati Rus koji poznaje Putina.”  Vekselberga se povezivalo i s američkim političkim krugovima, posebno onima bliskima Donaldu Trumpu, a u SAD-u je bio i član odbora sveučilišta MIT. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.