Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bordoška vinarija La Tour Carnet u svojim će vinogradima simulirati klimatske uvjete iz berbe 2050. Umjetno će ih zagrijati

la-tour-carnet

Bordoški Château La Tour Carnet u vlasništvu Bernarda Magreza, odvojio je jedan forth growth vinograd u kojem će testirati otpornost niza sorti grožđa.  La Tour Carnet će vinograde zagrijati na temperaturu koja se po sadašnjim trendovima u Bordeauxu predviđa za 2050. godinu. Koristit će grijaće kablove kakvi se koriste u avioindustriji, piše Decanter

Zagrijavanje vinograda dio je projekta Oracle koji bi trebao dati odgovore na pitanja o vinogradarskim procedurama kojima bi Bordeaux ali i druge europske vinske regije mogle  zadržati kvalitetu grožđa i vina unatoč utjecaju klimatskih promjena. 

‘Zagrijavanjem sokova u lozama i ubrzavanjem rasta loza, mi zapravo oponašamo toplije temperature,’ rekao je Julien Lecourt, botaničar koji vodi znanstveni dio projekta Oracle. Bernard Magrez, koji financira projekt, jedan je od najvažnijih proizvođača i investitora u francuskoj vinskoj industriji, u čijem je porftoliu i Pape Clément u Pessac-Léognanu.

Zagrijavanje vinove loze grožđe će izbaciti iz uobičajenog ciklusa vegetacije, što voditelji Oraclea smatraju najvažnijim pitanjem za istraživanje. Prema modelima s kojima rade, kažu u La Tour Carnetu, predviđaju da će berba biti dva do tri tjedna ranija u odnosu na sadašnje.

Drugi faktori koje će ispitivati u kontekstu zagrijavanja bit će vrste tla i vinograda, individualne karakteristike sorti, ekstremne vremenske prilike, otpornost na bolesti, urode, aromatiku, profil kiselina i koncentraciju šećera. U eksperimentalnom vinogradu zasađenom 2013. su 84 različite sorte grožđa, a u vinariji su postavljene 84 male bačve u kojima će odležavati, analizirati i eksperimentirati s vinima iz Oraclea. Uz cabernet sauvignon i merlot koji su fokus istraživanja, testirat će prilagodbu još 21 sorte, među njima cabernet franc, carmenere, tempranillo i tourigu nacional.  

“Od svake sorte koju istražujemo nastojat ćemo napraviti vino u grand cru stilu. Sada to ne možemo jer neke sorte nikad ne potpuno ne dozru, ali možda će biti idealne za 20 do 50 godina jer će se uvjeti drastično promijeniti,” rekao je Lecourt.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.