Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stolichnaya se preimenovala u Stoli. Vlasnik, ruski milijarder disident Juri Šefler, ne želi više ništa imati s Putinovom Rusijom

Stolichnaya

Votka Stolichnaya više ne želi da je smatraju ruskim brendom. Nakon Putinove agresije na Ukrajinu kompanija je službeno objavila odluku da se ne poistovjećivati ​​s matičnom državom Rusijom pa će odmah početi rebranding prema”neutralnijem” i manje ruskom imenu. Zvat će se jednostavno Stoli, prenosi CNN, po nadimku kojim joj ionako na zapadu već godinama tepaju. 

Osnivač i vlasnik Stolichnaye, milijarder Juri Šefler ni ranije nije imao dobre odnose s Putinovom Rusijom. Prognan je 2000. godine zbog protivljenja Putinovom režimu. Stolichnayu je i dalje brendirao kao rusku votku, no proizvodne pogone je preselio u Latviju. Grupa Stoli sada je dio SPI Grupe sa sjedištem u Luksemburgu. Putin, međutim, nije prestao ratovati sa Šeflerom, kao odgovor na pobunu vlasnika Stolichnaye 2022. osnovao je FKP Sojuzplodoimport, državnu firmu koja pod naizvom Stolichnaya počela proizvoditi votke niže kategorije. “Nedvosmisleno osuđujemo vojnu akciju u Ukrajini i podržavamo ukrajinski narod,” stoji u priopćenju u kojem se objavljuje odluka o preimenovanju Stolichnaye.

“Desetljećima se Stoli grupa opirala Putinovu režimu. Sada stojimo sa svim Ukrajincima i Rusima koji traže mir,” izjavio je Damian McKinney, globalni izvršni direktor Stolija. Juri Šefler nedavno je postao i vlasnik 40 posto provansalske vinarije Miraval, nakon što mu je Angelina Jolie prodala svoj udjel. Brad Pitt je tužio Angelinu zbog prodaje i planira se na sudu boriti da ga Šefler ne izgura iz Miravala.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.