Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tomaševićeva politika prema ugostiteljima razočaravajuće je nekompetentna i ideološki disikriminativna

zagreb-lockdown

Restorani su, dakle, početkom godine, neki retroaktivno, dobili naredbe da moraju ukloniti terase s mjesta koja nova gradska vlast smatra nepodesnima za terase. Gradonačelnik Tomašević nedavno je pojasnio da je riječ o parkirnim mjestima, nogostupima i zelenim površinama. Zvuči logično, ali nije.

Dapače, radi se o nevjerojatno nekompetentnoj odluci, koja šteti Zagrebu. Evo zašto. Prvo, mnogi ugostitelji podigli su terase na mjestima za koja su prije više godina dobili odobrenje od nadležnog gradskog ureda. Ne radi se, znači, ni o kakvim piratskim terasama niti o covid terasama kao što to tvrdi zagrebačka vlast, nego o legalnim terasama koje dulje vrijeme uredno posluju.

Drugo, Zagreb je turistički grad. Kao turistički grad Zagreb mora imati što više terasa u centru, jer turisti žele negdje sjediti. Treće, terase su ogledalo živosti grada; grad bez terasa mrtav je grad. Četvrto, terase zarađuju ozbiljan novac, osiguravaju solidno plaćena radna mjesta i stabilan priljev gotovine u gradski i državni proračun.

Ne postoji, dakle, niti jedan racionalni razlog da se terase, koje već dulje vrijeme uredno rade, a po novim kriterijima ne bi smjele raditi, maknu s ulice. Novi pristup terasama ekonomski je ali i kulturološki štetan: grad s mrtvim ulicama nije grad nego provincija.

Posebno je neobično, da ne kažemo licemjerno, što se ista ona skupina ljudi koja je prije desetak godina žestoko prosvjedovala protiv izgradnje podzemnih garaža u centru Zagreba (premda podzemne garaže u strogom centru već dugo imaju metropole poput Pariza, Milana i Beča, kao i pitoreskni gradovi poput San Sebastiana; potpuno je, dakle, apsurdno da se ogorčeni protivnici podzemnih garaža sada bore za svako parikirno mjesto. Od Tomislava Tomaševića očekivali smo kompetentnost.

U nizu primjera gospodin Tomašević jest pokazao kompetetntnost: od promjena u Holdingu pa do eliminiranja one zaista nevjerojatne “socijalno-demografske ” a zapravo koruptivne mjere za roditelje odgojitelje. Tomislav Tomašević, nažalost, očito ne zna ništa o funkcioniranju ugostiteljske industrije niti o važnosti ugostiteljstva za zagrebački turizam. A možda misli da Zagrebu nije potreban turizam.

Osim što je pokazao razočaravajuću nekompetetntnost u ugostteljskoj i turističkoj politici , gradonačelnik se ponaša ideološki diskriminativno. Više je nego očigledno da gospodin Tomašević ugostitelje smatra grupom sumnjivih tipova, koji su živjeli od raznih nelegalnih poslova dogovorenih s kriminalnom organizacijom Milana Bandića, i koji su potencijalni prevaranti po svom DNK.
Naravno da ima i takvih ugostitelja, no oni su manjina, što Tomašević i njegovi suradnici zbog vlastitih ideoloških predrasuda nisu kadri razumijeti. Veći dio zagrebačkih restoratera spada, zapravo, u napredniju skupinu hrvatskih poduzetnika, koje gradska vlast mora tretirati s jednakim respektom kao vlasnike IT kompanja ili ozbiljne strane investitore. Nismo sigurni je li gospodin Tomašević kadar razumjeti stvarni karakter, domete i potrebe moderne ugostiteljske industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.