
Poslije najgoreg recepta za rižoto, onog s Kitchen TV-a gdje se rižoto kuha s vodom i Vegetom umjesto s temeljcem, ovih smo blagdanskih dana naletjeli na najgori recept za tartar biftek. Naime, pulski dnevni list Glas Istre 30. prosinca objavio je recept za goveđi tartar u kojem vjerovali ili ne, piše da se u 400 grama bifteka dodaju dvije vrećice majoneze.
Svatko tko je ikad gledao kako se miješa tartar biftek zna da se u tartar biftek ne smije dodavati majoneza, nego se svježi žumanjak emulsificira s uljem. Pojedini gastronomski radikalniji restorani serviraju tartar biftek tako da na rukom kosanu govedinu stavljaju svježi, sirovi žumanjak kojeg gost onda sam pomiješa s mesom.
Ni u jednoj klasičnoj francuskoj kuharici ne možete pročitati da se u tartsr biftek dodaje unaprijed proizvedena majoneza. U jednoj od Escoffierovih verzija tartar biftek servira se uz tartar umak, ali umak nije pomiješan s mesom. Osim toga, Escoffierov tartar umak ne bazira se na klasičnoj majonezi, nego na tvrdo kuhanim žumanjcima.
Tartar biftek s industrijskom majonezom svodi ovo veličanstveno jelo na razinu McDonald’sa. Točno je da neki restorani na moru tijekom ljeta u strahu od salmonele tartar biftek pripremaju s industrijskom majonezom umjesto sa svježim žumanjkom, no radi se o restoranima vrlo niskog ranga. To se naprosto ne smije; crveni karton bez provjere VAR-a.
Glas Istre jedini je dnevni list vodeće hrvatske gastronomske regije. Prilično je nevjerojatno da u Glasu Istre izlaze takve budalaštine o klasičnoj gastronomiji. Ako je urednicima recepata bilo nezgodno nazvati Fabricija Vežnavera ili Davida Skoku da provjere točnost recepta za tartar biftek, mogli su otići na Larousse Gastronomique. Ili pogledati video Gordona Ramseya. Mogućnosti su bezbrojne, ali ne uključuju majonezu iz vrećice.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.