Vinarija Kutjevo trebala bi biti najstroži čuvar kutjevačke vinske baštine. Obitelj Turković stvorila je od Vinarije Kutjevo najvažniji kontinentalni centar uzgoja vinove loze i svjetski glavni grad graševine.
Kutjevo i danas proizvodi niz izvrsnih vina, poput predikatnih graševina i traminaca i graševine De Gotho. Ta vina zasluženo osvajaju najviša međunarodna priznanja. Međutim, prodajni i marketinški odjeli Vinarije Kutjevo već godinama, vjerojatno uz blagoslov vlasnika, sramote i tu staru plemenitu vinariju i jedinstveni kutjevački terroir, a najviše sramote samu graševinu.
Prije šest godina Vinarija Kutjevo promovirala je graševinu kao vino za gemište, čime su dugoročno uništili cijenu graševine i status graševine u ozbiljnim restoranima i hotelima. Ovih je dana, pak, Vinarija Kutjevo počela promovirati nešto što se zove Traubi vino.
Radi se o aromatiziranom piću koje se temelji na mladoj graševini i na moštu od muškata. Ako graševinu, najvažniju hrvatsku kontinentalnu sortu, tretirate i reklamirate kao aromatizirani napitak na bazi vina, vi ste uništili stvarnu vinsku vrijednost graševine; sveli ste je na colu ili Cedevitu. Traubi vino još je jedan težak atentat na imidž i tržišni status graševine.
Zaista ne razumijemo zašto Vinarija Kutjevo svakih nekoliko godina sustavno i organizirano uništava svoju najveću dragocjenost, kutjevačku graševinu. Tko god da je izmislio proizvodnju Traubi vina na bazi graševine, trebao bi odmah prestati raditi s vinima jer upropaštava vino.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.