Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GLEDALI SMO NA ZFF-U Boiling point (Točka pucanja) možda je najvažniji igrani film o restoranima dosad snimljen

boiling-point

Filmovi o restoranima i kuharima najčešće su komedije, katkad krimići, a ponekad ljubavni filmovi s elementima drugih žanrova. Boiling point je drama. Prava, klasična, gotovo šekspirijanska drama smještena u svijet visoke gastronomije, koja se odvija u blagovaonici i u kuhinji. I to je najveća strateška vrijednost ovog i inače odličnog filma; Boiling Point uvrstio je restoranski posao u red tema kojima se bavi klasična umjetnost.

Boiling Point, dugometražni je nastavak istoimenog britanskog kratkog filma uz 2019. godine s dva ista glavna aktera, režiserom Philipom Barantinijem i genijalnim Stephenom Grahamom u ulozi chefa/vlasnika fine dining restorana, koji je u dugovima, ne može kontrolirati ni sebe ni restoranski osoblje, raspada mu se privatni život a stres pokušava ublažiti kokainom i votkom. Njegov restoran tek postaje jedno od najvrućih mjesta, a već se zapravo raspada.

Film je, dakle, očigledno hiperrealističan. Likovi su nevjerojatno precizno definirani, sous chefica je ta koja vodi kuhinju baš kao u mnogim restoranima poznatih chefova: ona je marljiva, lojalna, odgovorna i ozbiljna.

Tajni investior u restoran , celebrity chef i bivši šef glavnog junaka koji zapravo ne zna kuhati, želi preuzeti restoran jer mu chef/vlasnik ne može vratiti 200 tisuća funti.

Osim što želi preuzeti restoran, tajni investitor želi izbaciti sous cheficu radi neke PR situacije, čime režiser sugerira kako dobri i ozbiljni ljudi u restoranskom poslu često ne prolaze, valjda zato što nisu spremni na sve moguće podvale koje se odvijaju iza scene fine dininga.

Pojedini konobari i kuhari kasne na posao po sat vremena, drugi ne žele raditi svoj posao, komunikacija između sale i kuhinje stalno je na rubu noža, influenceri maltretiraju osoblje…U prikazu svakodnevnog restoranskog života Boiling point točan je kao dubinski dokumentarac što je, uz snažni dramski zaplet i vrhunsku glumu, još jedan važan argument u korist ovog zaista sjajnog filma snimljenog u jednom kadru.

Boiling Point imao je svjetsku prenijeru na festivalu u Karlovym Varyma u kolovozu. U Velikoj Britaniji počinje se prikazivati za nekoliko tjedana, a Zagrepčani su ga mogli pogledati u kinu Tuškanac, tijekom Zagreb Film Festivala.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})