Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

SPLIT vs. DUBROVNIK Split ima mnogo bolje restorane i barove, ali i mnogo lošije hotele i nerazvijenu vinsku kulturu

split-dubrovnik

Split i Dubrovnik dvije su, uz Hvar, najvažnije turističke destinacije u južnoj Hrvatskoj. Nažalost, obje pate od ozbiljnih ali različitih problema u temeljnim segmentima turističke Industrije, hotelijerstvu i ugostiteljstvu.

Split nema ni jedan zaista vrhunski hotel, nego tek nekoliko dobrih poput Briiga, Parka i još par manjih hotela. No, još je gore što Split nema ni jedan dobar veliki hotel: Blue Radisson tek je prosječni resort bez puno karaktera. Splitska hotelska scena orijentirana je prema četiri Zvjezdice, što se danas pokazuje definitivno zastarjelim i strateški pogrešnim. Vjerojatno će tek Maistrina investicija na Zapadnoj obali, za koju treba vremena, promijeniti takvo stanje .

S druge strane, Dubrovnik raspolaže nizom hotela s pet zvjezdica, od kojih su neki poput Ville Dubrovnik zaista vrhunski i luksuzni, a drugi poput Excelsiora i Bellevuea klasično dobri. Prije petnaestak godina u Dubrovniku nije bilo ni jednog hotela s pravih, zasluženih pet zvjezdica.

Izgradnja luksuzne hotelske infrastrkture pokazala se nužnim uvjetom za privlačenje gostiju visoke kupovne moći, koji su do početka pandemije svakog ljeta punili Dubrovnik. U Dubrovniku je, naposljetku, otvoren i jedan od najinovativnijih hotela u Hrvatskoj, udobni i pametni One Suite u vlasništvu Lukše Jakobušića, sadašnjeg predsjednika Hajduka.

Nažalost, hotelska scena s pet zvjezdica nije potaknula kvalitativni razvoj dubrovačkog ugostiteljstva. Ne računajući dva institucionalizirana, međunarodno poznata restorana 360 i Nautiku, dubrovačka je gastronomska scena daleko od spektakularne; u pojedinim je segmentima zapravo prilično loša. Barska je još gora.

Split je, s druge strane, ove godine doživio neobičan gastronomski procvat. Kinoteka i Dvor moderniji su od bilo kojeg dubrovačkog restorana, dok je Pinku i pristupom i izvedbom neusporedivo autentičniji i profesionalniji od bilo kojeg dubrovačkog bistroa ili gostionice. Čak se i srednji rang splitskih bistroa i konoba, koji često imaju slične i ne baš najmaštovitije jelovnike, doima prilično  profesionalno

Kad je, pak, riječ o barovima, Dubrovnik nažalost nije vidio ništa poput zaista izvrsnog splitskog Bar Sisteme, trenutno jednog od tri ili četiri najbolja hrvatska bara.

Split je, nadalje, pun lokala sa specijalnim kavama, a Oš kolač, slastičarna Tee Mamut u centru grada, neusporedivo je kreativnija od bilo koje slastičarne u starom dijelu Dubrovnika.  Šteta je, međutim, što novi gastronomsko-barski zamah Splita ne prati odgovarajuća vinska kultura. Ni jedan restoran u kojem smo ovih dana jeli nema ni približno dobru vinsku kartu. Paradox, poznati vinski bar s prilično reprezentativnim vinima, trenutno ne radi, a šampanjac su nam ispravno natočili jedino u Štoriji.

Dubrovačke su vinske karte mnogo zanimljivije i profesionalnije, a one iz Nautike i 360 spadaju među najbolje u Hrvatskoj: očigledno je da je grupa ozbiljnih sommeliera učinila Dubrovnik gradom zaista uzbudljivih domaćih i međunarodnih vina.

Kad bismo spojili dubrovačko hotelijerstvo i vinsku kulturu s vibrantnošću splitskog ugostiteljstva i ambicoznošću vodećih splitskih chefova, Dalmacija bi dobila idealnu turističku destinaciju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.