Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

95 godina nakon Ade Coleman Savoyev American Bar ima glavnu barmenicu. I to Amerikanku

shannon-tebay

Savoy American Bar, jedna od najvećih svjetskih barskih institucija, slavu je stekao sa ženom na čelu. Prva glavna barmenica bila je legendarna Ada “Coley” Coleman, izumiteljica Hanky Panky koktela i sila s kojom nije bilo kompromisa. American Bar, nekoliko puta proglašavan najboljim barom na svijetu, uvijek je bio otvoren, vodili  su ga barmeni iz raznih zemalja i različitih generacija.

Stručnost, stil i iznad svega vještina gostoprimstva, jedini su kriterij za prestižnu poziciju head bartendera Savoyeva glavog bara. Gotovo cijelo stoljeće nakon Ade Coleman čast je ponovno pripala ženi. I to Amerikanki.  

Savoy je britanskim medijima potvrdio da je nova glavna barmenica American Bara Shannon Tebay. Ona je bar preuzela u ponedjeljak. Shannon Tebay bivša je glavna barmenica njujorškog Death & Co, jednog od najutjecajnijih barova 21. stoljeća. Odrasla je u Novom Meksiku, završila klasične francuske slasičarske škole i zadnjih 12 godina radila u New Yorku. 

“Ovo mi znači sve, oduševljena sam što ću preuzeti ovu ulogu,” izjavila je novinarima Tebay nakon objave imenovanja, “Osjećam golemu težinu povijesnog značaja te uloge ali i veliku podršku cijele profesionalne zajednice u Velikoj Britaniji i Americi.” Tebay kaže da je “odavno bilo vrijeme” da žena preuzme vođenje American Bara i smatra da će njen dolazak dati zamah “ideji napretka i uključivosti.” “Izuzetno sam ponosna što ću biti druga žena nakon Ade Coleman i prva Amerikanca na čelu American Bara. Mislim da to pokazuje da je cijela industrija spremna napraviti korak naprijed,” rekla je Tebay. 

Shannon Tebay, koja kaže da joj je Hanky Panky omiljeni klasik, trenutno piše novu koktel kartu American Bara. Karta će se oslanjati na njeno obrazovanje u slastičarstvu kada je riječ o okusima, bojama i teksturama, ali koncepti koktela bit će “posveta povijesti bara ispisana novim tehnikama i inovacijom”. Jedna od glavnih zadaća koju si je Tebay zadala na novoj poziciji je da bude “most koji povezuje londonsku i njujoršku barsku scenu” i glas za žene u barmenskoj profesiji. 

American Bar je bio uobičajeni naziv za barove sa prijelaza 19. u 20. stoljeće koji su posluživali miješana, kako su ih onda zvali, “američka” pića. Savoyev je najdugovječniji American Bar na svijetu, a kultni status donijeli su mu barmeni koji su dali povijesni doprinos industriji koktela i slavni stalni gosti poput Hemingwaya, Humphreya Bogarta, Marilyn Monroe, Boba Dylana, engleskih prinčeva…lista je duga i impresivna.

Nakon Ade Coleman bar je vodio Harry Craddock, jedan od najvažnijih glavnih barmena American Bara i autor brojnih klasika (White Lady nastao je upravo u Savoyu). Craddock je napisao i Savoy Cocktail Book, jedne od temeljnih knjiga u lektiri svakog ozbiljnog barmena.

Craddocka su zapravo smatrali prvim Amerikancem na čelu American Bara jer je u London došao iz Amerike, tamo nije mogao raditi zbog prohibicije. Kasnije je, međutim, utvrđeno da je rođen u Engleskoj pa je Shannon Tebay zaista prva američka državljanka na toj poziciji. Eddie Clark koji je od 1939. do 1942. naslijedio Craddocka  reirao je koktele za svaki rod britanske vojske (Eight Bells za mornaricu, Wings za RAF i tako dalje), dok je idući glavni barmen Reginald Johnnie Johnson povijest American Bara obilježio koktelom Wedding Bells, napravljenim za vjenčanje princeze Elizabete (današnje kraljice) i grčkog princa Filipa i Moonwalkom u čas Neilu Armstrongu i američkoj misiji na Mjesec.

Harry Vic Viccars obilježio je 70-te i 80-te u Savoyu koktelom Speedbird posvećenom prvom Concordeovom komercijalnom letu 1976, nasiljedili su ga Victor Gower i Peter Dorelli koji je u American Baru dočekao kraj milenija, ispraćajući ga koktelom Millenium.

Od svakog glavnog barmena American Bara očekuje se da ostavi trag u povijesti miksologije. Salim Khoury to je početkom 2000-tih napravio osvajanjem titule najboljeg barmena u Velikoj Britaniji i koktelom Blushing Monarch inspiriranim princezom Dianom, a Erik Lorincz novom verzijom El Malecona i čak dvjema specijalnim koktel listama koje Savoy tradicionalno sastavlja za kraljevska vjenčanja (dopala su ga vjenčanja oba princa, Williama i Harryja) no još je veći doprinos dao novim stilom i energijom koje je uveo u Savoy, približavajući ga novim trendovima u industriji i novim generacijama gostiju. Maxim Schulte bar je vodio od 2018. do 2020 i otišao zbog “osobnih razloga.” Nakon zatišja i pandemije Shannon Tebay ima fantastičnu profesionalnu i povijesnu priliku uvesti American Bar u novu fazu. Njena osobnost, stil i profesionalni put značajan su zaokret za konzervativnu instituciju poput Savoya.

Foto/@ericmedsker, @deathandcompany

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.