Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Najvažnija njemačka vinska regija Mosel ozbiljno je stradala u poplavama

mosel-poplava

Najvažnija njemačka vinska regija Mosel pretpjela je katastrofalne štete od poplava. Rijeka Mosel (Moselle) koja uvelike definira geologiju, mikroklimu i kvalitetu vinograda u ovoj regiji, najvažnijem svjetskom proizvođaču rizlinga, u srijedu se izlila iz korita u cijeloj regiji, vodostaj se digao za 8 metara, a situacija je tek u subotu stavljena pod kontrolu. Posebno je opasno bilo na sjeveroistoku regije, gdje se Mosel ulijeva u Rajnu.

Kako javljaju lokalni portali,  u gradovima duž rijeke Mosel još je u tijeku operacija spašavanja. Svi su podrumi poplavljeni, kao i ceste kroz sela i vinograde kojima bi se u ovo doba godine vozile tisuće turista. Uništeni su mnogi restorani, kušaonice i kampovi uz rijeku. Gradonačelnik Zella u okrugu Cochem-Zell na sjeveroistoku Mosela, potvrdio je da je cijeli stari grad još pod vodom. Tek kad se spusti vodostaj Mosela može početi ispumpavanje i čišćenje.

Mosel je naviknut na povremene poplave, podrume su ispumpavali ove godine u veljači usred lockdowna, prilične probleme imali su lani i 2018. Ali Njemačka nikad nije vidjela biblijski potop kakav ju je zadesio ovoga tjedna. Neki njemački mediji u nedjelju su objavili da su lokalne vlasti u Moselu dobile više upozorenja o mogućnosti velikih poplava, ali da ih nisu ozbiljno shvatile ni poduzele zaštitne mjere. Kad je počela kiša, ljudi se nisu mogli ni evakuirati.

Još je rano za bilo kakve procjene štete, prema prvim izjavama koje prenose lokalni portali tvrdi se da je Mosel što se štete u vinogradima tiče možda prošao nešto bolje od doline rijeke Ahr, lijeve pritoke Rajne zapadno od Mosela. Ahr je jedna od manjih njemačkih vinskih regija, s 558 hektara vinograda većinom zasađenih pinot noirom. Naselja i podrumi u uskoj dolini uz rijeku nisu imali šanse kad je voda probila nasipe. Spasilački timovi nisu mogli ni prići velikom dijelu doline. Svi mostovi su porušeni, neupotrebljiv je velik dio autoputa, telefonske linije su oslabljene i još se ne zna kakva je tamo zapravo situacija.

Poplave su pogodile i Belgiju, Austriju i Francusku. Neki vinogradari u Alzasu prijavili su da su izgubili 80 posto uroda. Predsjednik krovnog udruženja alzaških vinara Gilles Ehrhart za France3 je potvrdio da je u nekim dijelovima regije uništeno 70 posto uroda ali šteta će biti i veća zbog plijesni. “Razgovarao sam s nekim starim lokalnim obiteljima koje kažu da nikad nisu vidjele ništa slično”. Kiše su isprale zaštitu i, tvrdi Ehrhart, apsolutno svaki vinograd napala je plijesan. Posebno su ugroženi najvrjedniji, biodinamički i organski vinogradi. Iz regije Auvergne-Rhône-Alpes također prijavljuju da je plijesan izmakla kontroli, pod visokim su rizikom Champagne i Burgundija, dok su ostale sjeverne regije poput Loire manje ugrožene. Na sjeverozapadu Europe u poplavama je dosad poginulo 160 osoba.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.