Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Porat Antenal Mladena Rožanića neobično je uspjelo vino u stilu porta

Istarski vinari u zadnje vrijeme vole port. Prije par godina Ivica Matošević lansirao je Iron Witch, sasvim solidno desertno vino u stilu ruby porta. Ovih smo dana probali Porat Antenal Mladena Rožanića, još jedno istrijanski stilizirano fortificirano vino koje sliči na port.

Porat Antenal dobio je ime po onom najromantičnijem komadu ceste u Istri, koji prolazi kroz samo ušće Mirne s morem, da bi se počeo penjati prema Antenalu. I Porat Antenal i Iron Witch dijele istu tehničku pogrešku. U oba se vina osjete arome i okus destilata kojim su fortificirani, što se ne smije. Ni u jednom vrhunskom portu ne osjeti se alkohol koji mi je dodan  Baš nikad. Ali, ako apstrahiramo tu tehničko-stilsku grešku, Porat Antenal iz 2009. jako je dobro vino.

Porat je napravljen od cabernet sauvignona koji mu i nakon dvanaest godina daje trpkost, koja se atraktivno suprotstavlja slatkoći, što sve čini vino svježim i elegantno izbalansiranim.

Bouquet je prepun čokolade, kave, suhih šljiva, ribizla i borovnica: sam miris Porat Antenala, ne računajući onaj destilatski element, može vas mobilizirati u grupu ljubitelja porta.

Porat Antenal originalno je i veoma dobro vino koje bi trebali držati oni restorani čiji se deserti temelje na čokoladi i suhom voću. No, Porat Antenal fino se slaže i s roquefortom, stiltonom, slatkom gorgonzolom i vrlo starim kravljim sirevima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.